Kto śledzi mój blog wie, że lubię przemycać warzywa w postaci omletów, placuszków, ciast. Ten obłęd rozpoczął się kiedy zaczęłam być mamą. Każda mama wie, ze dzieci i warzywa średnio się łączą ;p Sezon zimowy to czas na warzywa korzeniowe, w tym m.in. na buraka.
Czy wiesz, że burak:
- jest niskokaloryczny- 100 g warzywa dostarcza jedynie 42 kcal;
- to bardzo dobre źródło potasu i żelaza;
- 100 g buraka zaspokaja w 63% zapotrzebowanie na kwas foliowy;
- swoją ciemną barwę zawdzięcza betaninie, która jest silnym przeciwutleniaczem;
- dostarcza wielu antyoksydantów- betanina, witamina A i C, dzięki czemu działa przeciwnowotworowo;
- sprzyja obniżeniu ciśnienia tętniczego oraz stężenia cholesterolu we krwi;
Podsumowując, warto wprowadzać buraka do codziennej diety 🙂
Czekoladowy omlet z buraka
Składniki:
▪️ 1 upieczony burak 150 g
▪️ 3 jaja
▪️ 5 łyżek maki orkiszowej
▪️ pół łyżeczki proszku do pieczenia
▪️2 łyżeczki erytrolu, cukru lub innego słodzika
▪️Łyżeczka kakao
▪️ olej do smażenia
Składniki na mus:
▪️ 1 banan
▪️150 g mrożonych truskawek
Wykonanie: Buraka obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiksuj w malakserze. Dodaj jajka, kakao i słodzik. Dalej miksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj do otrzymania jednolitej masy. Smaż na oleju z obu stron. Mrożone truskawki zmiksuj z bananem. Mus wyłóż na upieczony omlet.
Porcja dla 2 osób.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 381,5 kcal
Białko: 15,4 g
Tłuszcz: 16,2 g
Węglowodany ogółem: 45,8 g
Błonnik: 4,5 g