Choć jem mięso i produkty odzwierzęce to coraz częściej kieruje się w kierunku posiłków wegańskich. Do czego również Ciebie bardzo zachęcam. Dlaczego?
Z praktyki dietetycznej obserwuje, że wciąż jemy za mało warzyw. Najczęściej jest to pomidor do kanapki, ziemniaki i surówka do obiadu. Szkoda, ponieważ są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, błonnika. Ponadto są niskokaloryczne. Wydaje mi się, że nasza “niechęć” do warzyw wynika z braku pomysłu.Kuchnia wegańska pokazuje nam jak wiele wspaniałych i smacznych rzeczy można wyczarować z produktów roślinnych!
Poznaj moją propozycję na wegański pasztet z warzyw, kaszy jaglanej i słonecznika! Nie tylko dla dorosłych. Mój 9-miesięczny synek zajada się nim, aż mu się uszy trzęsą! 😀
Wegański pasztet warzywny
Składniki:
- mała sztuka cukinii
- marchew
- pół selera
- korzeń pietruszki
- batat
- puszka ciecierzycy
- garść natki pietruszki
- szklanka kaszy jaglanej
- cebula
- szklanka nasion słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kasze jaglaną sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać dużą ilością bieżącej wody. Gotować w wodzie w stosunku 1:2.
- Warzywa, oprócz cebuli obierać, pokroić w kostkę i gotować na parze do miękkości.
- Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju wraz z ząbkiem czosnku.
- Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki wymieszać razem i zmiksować na gładki krem przy użyciu blendera.
- Masą napełnić keksówkę wyścieloną papierem do pieczenia. (Uwaga masy jest na styk!)
- Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C) ok 50-55 minut.
- Odstawić do wystygnięcia.
Propozycja podania: ze świeżym pieczywem, grzankami, tostami lub waflami zbożowymi.
Wartość odżywcza w 100 g pasztetu:
Wartość energetyczna: 236,5 g
Białko: 10,2 g
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 32,8 g
Błonnik: 7,4 g