zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa na przeziębienie

Cebula i jej prozdrowotne właściwości były znane już naszym babciom. Założę się, że podczas przeziębienia i grypy to właśnie babcia jako pierwsza podała Ci domowy sok z cebuli. Który nie należy do najsmaczniejszych, ale za to jest bardzo skuteczny! Nie bez przyczyn cebula została okrzyknięta naturalnym antybiotykiem.

Komu cebula zawdzięcza te prozdrowotne właściwości? FRUKTANOM!

Frukatny, inaczej oligomery fruktozy to specyficzne cukry, które pełnią funkcję prebiotyczne. Co to znaczy? Są pożywką dla zamieszkującej nasz przewód pokarmowy mikroflory jelitowej. Dzięki nim wzrasta ilość bakterii probiotycznych z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus, natomiast zmniejsza się liczba bakterii chorobotwórczych. Bakterie uszczelniają barierę jelitową, przeciwdziałając przedostaniu się do krwiobiegu patogenów i toksyn oraz pobudzają układ odpornościowy do działania. W skrócie cebula wzmacnia nasz układ odpornościowy, motywuje go do walki z wirusami i patogenami!

Ale to jeszcze nie koniec. Fruktany wykazują pozytywne właściwości także wobec gospodarki lipidowej i cukrowej- prowadzą do zmniejszenia stężenia glukozy, cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Ponadto badania wykonane zarówno na zwierzętach, jak i ludziach wykazały, że w obecności fruktanów wzrasta przyswajalność składników mineralnch, tj. wapń i magnez.

Jeżeli tak jak ja- nie jesteś zwolennikiem soku z cebuli ugotuj sobie zupę. Jest naprawdę pyszna, a podczas przeziębienia czy grypy działa wzmacniająco 🙂

Zupa cebulowa- przepis

zupa cebulowa

Składniki:

  • 500 g cebuli
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1l bulionu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w tzw. piórka.
  • W garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i przyprawy. Dusić około 20 minut, co jakiś czas mieszając.W razie konieczności podlać niewielką ilością wody.
  • Dodać bulion i mąkę. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut na wolnym ogniu.

Porcja dla 4 osób.

Propozycja podania: z grzankami, świeżym pieczywem lub serem.

Wartość odżywcza w porcji zupy:

  • Wartość energetyczna: 175,2 kcal
  • Białko: 9,7 g
  • Tłuszcz: 9,6 g
  • Węglowodany ogółem: 14,4 g
  • Błonnik: 3,5 g

Bibliografia:

  • Cieślik E., Prostak A., Pisulewski P.M., Funkcjonalne właściwości fruktanów, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2001, 1(26):5-11
  • Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H. et al., Naturalne modyfikatory odpowiedzi immunologicznej, Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4):297-307
  • Grzelak K., Cebula jako źródło prebiotyków w okresie jesienno-zimowym, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2006, 2(47)Supl.:67-75


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *