zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Trufle z ciecierzycy

Trufle z ciecierzycy

 

Zdrowe słodycze do niskokalorycznych nie należą. Ba! Bardzo często mają tyle samo kalorii co ich “nie zdrowe” odpowiedniki. Jednak czy to takie ważne? Dla osoby, która chce schudnąć na pewno. W końcu jeżeli zje więcej kalorii niż potrzebuje, waga będzie stała w miejscu, a przy częstym sięganiu po tego typu kaloryczne przekąski może nawet regularnie wzrastać.

Pozostałe osoby z normalną masą ciała mogą po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Lepiej bowiem jeśli zjedzą trufle z ciecierzycy niż przemysłowe czekoladki z galaretką. Dlaczego? Kalorie kaloriami. Z każdym posiłkiem organizm otrzymuje również składniki odżywcze, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. I tak trufle z ciecierzycy to mała przyjemność, która jest bogata w dobrej jakości białko, błonnik, żelazo, wapń, magnez, potas oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe!

Łap więc przepis i ciesz się ich niezwykłym smakiem 🙂

Trufle z ciecierzycy

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść wcześniej namoczonych daktyli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół anyżu gwieździstego
  • kakao

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki (oprócz kakao) zmiksować na gładką masę.
  • Z masy uformować kuleczki.
  • Kuleczki obtaczać w kakao

Trufle przechowywać w lodówce. Należy je spożyć do 3 dni.

Wartość odżywcza w 100 g trufli:

Wartość energetyczna: 390,4 kcal

Białko: 17,4 g

Tłuszcz: 11,4 g

Węglowodany ogółem: 57,4 g

Błonnik: 13,9 g

WW: 4,1

WBT: 1,6

GI: 35

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *