Zdrowe słodycze do niskokalorycznych nie należą. Ba! Bardzo często mają tyle samo kalorii co ich “nie zdrowe” odpowiedniki. Jednak czy to takie ważne? Dla osoby, która chce schudnąć na pewno. W końcu jeżeli zje więcej kalorii niż potrzebuje, waga będzie stała w miejscu, a przy częstym sięganiu po tego typu kaloryczne przekąski może nawet regularnie wzrastać.
Pozostałe osoby z normalną masą ciała mogą po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Lepiej bowiem jeśli zjedzą trufle z ciecierzycy niż przemysłowe czekoladki z galaretką. Dlaczego? Kalorie kaloriami. Z każdym posiłkiem organizm otrzymuje również składniki odżywcze, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. I tak trufle z ciecierzycy to mała przyjemność, która jest bogata w dobrej jakości białko, błonnik, żelazo, wapń, magnez, potas oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe!
Łap więc przepis i ciesz się ich niezwykłym smakiem 🙂
Trufle z ciecierzycy
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 łyżki masła orzechowego
- garść wcześniej namoczonych daktyli
- pół łyżeczki cynamonu
- pół anyżu gwieździstego
- kakao
Wykonanie:
- Wszystkie składniki (oprócz kakao) zmiksować na gładką masę.
- Z masy uformować kuleczki.
- Kuleczki obtaczać w kakao
Trufle przechowywać w lodówce. Należy je spożyć do 3 dni.
Wartość odżywcza w 100 g trufli:
Wartość energetyczna: 390,4 kcal
Białko: 17,4 g
Tłuszcz: 11,4 g
Węglowodany ogółem: 57,4 g
Błonnik: 13,9 g
WW: 4,1
WBT: 1,6
GI: 35