zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Dyniowy sernik jaglany

Dyniowy sernik jaglany

Rozpoczynając moją przygodę z dietą roślinną słyszałam, że wegańskie desery są przepyszne. Jestem wielką fanką klasycznego sernika. To mój ulubiony deser. Ostatnio zdecydowałam się przygotować wegańską opcję tego deseru z kaszy jaglanej. Wyszło obłędne!

Co mi się podoba w wegańskich deserach? Choć są pyszne i kaloryczne… to dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika. Sernik jaglany nie jest źródłem pustych kalorii!

Ponadto jest prosty i nie wymaga pieczenia 🙂

Dyniowy sernik jaglany

Składniki:

Spód:

  • 100 g migdałów
  • 6 sztuk suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa jaglana:

  • 200 g kaszy jaglanej ( na sucho)
  • 3 łyżki erytrolu ( możesz użyć zamiennie ksylitol, czy w ostateczności cukier)
  • 1,5 szklanki ( 375 ml) mleka migdałowego
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 300 g puree z dyni
  • 3/4 łyżeczki kardamonu

Masa czekoladowa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady 85%
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego

Wykonanie:

  • Daktyle zalać wodą i odstawić na 20 minut, po czym zmiksować na gładką masę z pokrojonymi migdałami i masłem orzechowym. Gotową masę wyłożyć na spód okrągłej formy (średnica 18 cm) wyścielonej folią aluminiową. Ugniatać palcami. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  • Kaszę jaglaną przepłukać najpierw pod bieżącą wodą, następnie wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu z mlekiem migdałowym, aż wchłonie cały płyn ( około 15 minut). Następnie dodać puree z dyni, kardamon sok z cytryny i zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę. Gotową masę wylać na wcześniej schłodzony spód i wstawić do lodówki w celu jej schłodzenia na całą noc.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem migdałowym. Wylać na sernik.

Przepis na 8 porcji

Propozycja podania: z dobrą kawą 🙂

wegański sernik jaglany

Wartość odżywcza w porcji ciasta:

Wartość energetyczne: 308,9 kcal

Białko: 8,1 g

Tłuszcz: 15,1 g

Węglowodany ogółem: 40,3 g

Błonnik: 4,7 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *