Rozpoczynając moją przygodę z dietą roślinną słyszałam, że wegańskie desery są przepyszne. Jestem wielką fanką klasycznego sernika. To mój ulubiony deser. Ostatnio zdecydowałam się przygotować wegańską opcję tego deseru z kaszy jaglanej. Wyszło obłędne!
Co mi się podoba w wegańskich deserach? Choć są pyszne i kaloryczne… to dostarczają witamin, składników mineralnych i błonnika. Sernik jaglany nie jest źródłem pustych kalorii!
Ponadto jest prosty i nie wymaga pieczenia 🙂
Dyniowy sernik jaglany
Składniki:
Spód:
- 100 g migdałów
- 6 sztuk suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
Masa jaglana:
- 200 g kaszy jaglanej ( na sucho)
- 3 łyżki erytrolu ( możesz użyć zamiennie ksylitol, czy w ostateczności cukier)
- 1,5 szklanki ( 375 ml) mleka migdałowego
- 5 łyżek soku z cytryny
- 300 g puree z dyni
- 3/4 łyżeczki kardamonu
Masa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady 85%
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
Wykonanie:
- Daktyle zalać wodą i odstawić na 20 minut, po czym zmiksować na gładką masę z pokrojonymi migdałami i masłem orzechowym. Gotową masę wyłożyć na spód okrągłej formy (średnica 18 cm) wyścielonej folią aluminiową. Ugniatać palcami. Wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
- Kaszę jaglaną przepłukać najpierw pod bieżącą wodą, następnie wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu z mlekiem migdałowym, aż wchłonie cały płyn ( około 15 minut). Następnie dodać puree z dyni, kardamon sok z cytryny i zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę. Gotową masę wylać na wcześniej schłodzony spód i wstawić do lodówki w celu jej schłodzenia na całą noc.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem migdałowym. Wylać na sernik.
Przepis na 8 porcji
Propozycja podania: z dobrą kawą 🙂
Wartość odżywcza w porcji ciasta:
Wartość energetyczne: 308,9 kcal
Białko: 8,1 g
Tłuszcz: 15,1 g
Węglowodany ogółem: 40,3 g
Błonnik: 4,7 g