Świeże koktajle to bardzo dobry i szybki sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Aby je przygotować potrzebujesz jedynie porządnego blendera oraz troszeczkę wyobraźni w komponowaniu smacznych “eliksirów zdrowia” 🙂 Oczywiście jeśli nie masz takich zdolności, możesz skorzystać z gotowych przepisów np. tych zaproponowanych przeze mnie. Najlepiej przygotowywać koktajle na świeżo. Z czasem bowiem tracą na swej wartości. Koktajl to świetny pomysł na lunch, podwieczorek, posiłek potreningowy, ale również śniadanie.
Jak zrobić idealny koktajl?
- Obowiązkowo zaopatrz się w świeże sezonowe warzywa i owoce. Chociaż świetnie sprawdzą się również ich mrożone bądź suszone odpowiedniki.
- Łącz kilka warzyw i owoców, aby koktajl był jak najbardziej odżywczy,
- W koktajlu przemycaj zielone warzywa- szpinak, jarmuż, pietruszkę, które są sporą dawką m.in. chlorofilu, magnezu, żelaza, witaminy C czy kwasu foliowego
- Do koktajlu dodaj zdrowy tłuszcz roślinny, który dostarczy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych np. wcześniej namoczonych nasion chia, siemienia lnianego lub oliwy z oliwek. Tłuszcz spowolni wchłanianie składników odżywczych oraz jest niezbędny do przyswojenia witamin w nim rozpuszczalnych- A,D, E i K. Ponadto zmniejszy indeks glikemiczny koktajlu ( co to jest indeks glikemiczny i do czego się go wykorzystuje znajdziesz tutaj)
- Jeśli chcesz aby koktajl dostarczył Ci pełnowartościowego białka dodaj mleko lub odżywkę białkową,
- Jeśli chcesz aby koktajl był bardziej sycący dodaj pełnoziarniste produkty zbożowe jak płatki lub kasze.
- Niech Twój koktajl zawiera również przyprawy jak kakao, cynamon, kardamon, imbir, kurkuma które wzbogacą koktajl w antyoksydanty,
- Do zrobienia koktajlu używaj wody, najlepiej wysokozmineralizowanej!
Poznaj moje propozycje na pyszne koktajle !
Koktajl na śniadanie
Nie obawiaj się, że po takim śniadaniu będziesz głodny. Koktajl ten jest bardzo sycący i pobudzający, dzięki zawartości kofeiny. Taka forma śniadania jest idealna gdy nie masz rano czasu i musisz spożyć śniadanie w aucie. Koktajl jest źródłem węglowodanów złożonych, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych- kwas oleinowy i linolowy, witamin- z grupy B, C, E, beta-karotenu, czyli prowitaminy A oraz składników mineralnych- magnez, potas, cynk, żelazo, wapń.
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 suszone daktyle
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- banan
- pół awokado
- łyżeczka kakao
- łyżeczka zmielonej kawy ziarnistej
Wykonanie: Daktyle zalać wodą i odstawić na noc. Rano wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.
Wartość odżywcza: Energia: 527,4 kcal, Białko: 9,6 g, Tłuszcz: 15,8 g, Węglowodany ogółem: 90,9 g, Błonnik: 10,2 g
Koktajl proteinowy
Idealny po treningu. Dostarcza dużych ilości pełnowartościowego białka, które jest potrzebne do budowy mięśni. Ponadto jest bogaty w minerały, tj. potas, wapń, cynk, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, C, prowitamina A.
Składniki:
- banan
- jabłko
- pół szklanki mleka roślinnego
- 4 sztuki suszonych śliwek
- porcja odzywki białkowej (WPC)
Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować przy użyciu blendera.
Wartość odżywcza: Energia: 420,7 kcal, Białko: 15,8 g, Tłuszcz: 7,1 g, Węglowodany ogółem: 74,7 g, Błonnik: 5,2 g
Zdrowe koktajle owocowo-warzywne
Koktajl wzmacniający odporność!
Jest to koktajl sezonu zimowego. W jego skład wchodzą sezonowe składniki jak dynia czy pomarańcza. Jest źródłem witaminy C, która wzmacnia odporność. Ponadto imbir i miód działają przeciwbakteryjnie. W sezonie zimowym organizmowi szczególnie potrzebne jest takie dodatkowe wsparcie z zewnątrz:) Koktajl jest źródłem mikroelementów- wapń, cynk, potas, żelazo oraz witamin- prowitamina A, witamina Coraz witaminy z grupy B.
Składniki:
- 200 g dyni
- pół jabłka
- 1 średnia pomarańcza
- łyżka siemienia lnianego
- 15 g korzenia imbiru
- łyżeczka miodu
- woda
Wykonanie: Łyżkę siemienia lnianego zalać wodą i odstawić na 20 minut. Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.
Wartość odżywcza: Energia: 321,2 kcal, Białko: 6,7 g, Tłuszcz: 5,5 g, Węglowodany ogółem: 68,4 g, Błonnik: 12,7 g
Koktajl ze szpinakiem
Koktajl ten jest lekki i niezwykle orzeźwiający. Świetnie nadaje się jako zdrowa “przekąska” w ciągu dnia. Ta propozycja jest idealna dla tych, którzy nie przepadają za szpinakiem. Jest on w ogóle niewyczuwalny. Szpinak zawiera żelazo, które dzięki zawartej w malinach witaminie C wchłania się lepiej. Ponadto wraz z koktajlem organizm otrzymuje potas, magnez, mangan, żelazo, wapń oraz witaminy, tj. prowitamina A, kwas foliowy, witamina C i niacyna.
Składniki:
- garść szpinaku
- garść malin świeżych/mrożonych
- pół ogórka gruntowego
- jabłko
- łyżka siemienia lnianego
- woda
Wykonanie: Łyżkę siemienia lnianego zalać wodą i odstawić na 20 minut. Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera.
Wartość odżywcza: Energia: 202,5 kcal, Białko: 3,7 g, Tłuszcz: 4,8 g, Węglowodany ogółem: 41,9 g, Błonnik: 7,9 g
Czekam na informacje w komentarzach, który koktajl najbardziej przypadł Ci do gustu! Jeśli masz przepis na jakiś inny, pyszny koktajl koniecznie się nim podziel. Wypróbuje! Uwielbiam nowości 🙂
Ciekawe pomysły, uwielbiam takie koktajle. 🙂