Chlorofil

Chlorofil

Świat dietetyki jest bardzo sprzeczny. Jeden dietetyk mówi, że olej kokosowy jest nie zdrowy, a drugi wręcz przeciwnie.  Jednak jedno ich łączy. Każdy dietetyk uwielbia zielony kolor  i bezgranicznie zachęca do spożywania jak największej ilości zielonych warzyw! Dlaczego?  Między innymi ze względu na zawarty w nich chlorofil! Co to takiego i jakie ma działanie?

Chlorofil a zdrowie

Chlorofil jest to barwnik, który nadaje roślinom zieloną barwę. Im roślina bardziej zielona, tym więcej chlorofilu zawiera. Zbudowany z pochodnej porfiryny, której centralną część stanowi magnez. Wykazuje on wiele pozytywnych właściwości na zdrowie człowieka. Działa:

  • OCZYSZCZAJĄCO

– Przeciwdziała rozwojowi bakterii w ranach oraz beztlenowych grzybów i drożdży w układzie pokarmowym.
-Usuwa nieprzyjemny zapach z ust
-Usuwa toksyny z organizmu
-Działa profilaktycznie wobec próchnicy zębów oraz infekcji dziąseł.

  • PRZECIWZAPALNIE

-Przeciwdziała licznym stanom zapalnym m.in. bólowi gardła, zapaleniu dziąseł, zapaleniu i owrzodzeniu błony śluzowej żołądka i jelit, zapaleniu skóry, stawów czy trzustki.

  • ODNAWIAJĄCO

-Bierze udział w tworzeniu krwi,
-Odnawia tkanki,
-Przeciwdziała promieniowaniu
-Wspomaga rozwój pozytywnej mikroflory jelitowej,
-wspiera pracę wątroby,
-Aktywuje enzymy potrzebne do wytwarzania witaminy K

 

Chlorofil bardzo często nazywany jest “ krwią roślin“. Wszystko za sprawą bardzo dużego podobieństwa do budowy hemoglobiny ( barwnika ludzkiej krwi). Różnica występuje w centralnie umiejscowionym atomie, którym w hemoglobinie jest żelazo, a w chlorofilu- magnez.  Chlorofilowi przypisuje się właściwości zwiększające ilość krwi oraz pomoc w leczeniu anemii. Ponadto obniża ciśnienie krwi, wzmacnia jelita oraz zmniejsza nerwowość.

Na rynku znajdziemy chlorofil w postaci suplementów. Jeśli już zdecydujesz się na tę formę przyjmowania zielonego barwnika roślin, ważne abyś zwrócił uwagę na jego etykietę. Wybieraj chlorofil pozyskiwany z roślin, a nie uzyskiwany na drodze syntezy chemicznej. Poza tym, żaden suplement nie zastąpi zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety. Wzbogać ją o zielone warzywa oraz bogate w chlorofil algi!

 

Bibliografia:

Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Glaktyka, Łódź 2010
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorofile