Przynajmniej 2 razy w tygodniu powinniśmy sięgać po ryby. Są one źródłem pełnowartościowego białka oraz zdrowych tłuszczy, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Najlepiej aby były to ryby tłuste jak dorsz, makrela, śledź lub właśnie łosoś, którego dziś proponuje wraz z pomidorami,
Zapiekany łosoś z pomidorami
Składniki:
- 1 średni filet z łososia ( ok. 300 g)
- 2 średnie pomidory
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
- koperek
- olej
Wykonanie: Filet z łososia umyć i dokładnie osuszyć. Łososia umieścić w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Natrzeć czosnkiem. Posypać przyprawami oraz polać sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Umieścić na łososiu. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut. Bezpośrednio przed podaniem posypać pokrojonym koperkiem.
Czas wykonania: 40 minut
Porcja dla 2 osób
Propozycja podania: z gotowanymi warzywami np. brokułem,kalafiorem czy ziemniakami, dowolną kaszą czy surówką i pieczywem.
Wartość odżywcza w porcji ( ok. 500 g) posiłku:
Wartość energetyczna: 325 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcz: 19 g
Błonnik: 3 g
Nigdy nie piekłam łososia z pomidorami, jestem zaciekawiona 🙂