Placki jaglane z soczewicą zieloną

Placki jaglane z soczewicą zieloną

 

Warto eksperymentować! I zamienić pospolite placki ziemniaczane na chociażby placki jaglane z dodatkiem zielonej soczewicy. Placki te są świetnym pomysłem na zróżnicowanie codziennej diety, również osób z nietolerancją glutenu. Odznaczają się dużą zawartością pełnowartościowego białka oraz węglowodanów złożonych. Zachwycają lekko ostrym smakiem i delikatnym aromatem.

 

Placki jaglane z  soczewicą zieloną

 

Składniki:

  • 30 g kaszy jaglanej
  • 30 g soczewicy zielonej
  • 4 łyżki otrąb owsianych
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 jaja kurze

Wykonanie:

Kaszę jaglaną i soczewicę zieloną opłukać, gotować ok. 15 minut. Ugotowaną soczewicę i kaszę wymieszać z pozostałymi składnikami, zmiksować przy użyciu blendera na papkę, a następnie smażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Porcja dla 3 osób

Propozycja podania: z dodatkiem gotowanych warzyw na parze lub świeżej surówki

Wartość odżywcza w jednym placku ( ok. 20 g) :

Wartość energetyczna: 29 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 5,5 g
Błonnik:1,3 g

 


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go „chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Produkty ekspandowane- warto jeść?

Produkty ekspandowane- warto jeść?

W ostatnich latach znacznie wzrosła różnorodność asortymentu produktów ekspandowanych tj. wafle ryżowe, preparowane ziarna zbóż czy chrupki śniadaniowe. Na opakowaniach wielu z nich znajdziemy zachęcające do ich kupna hasła jak ” fit”, ” źródło błonnika” itp. Czy naprawdę warto je jeść? Produkty ekspandowane cieszą się […]