Przyznaje się ! Jestem wielkim łakomczuchem serników! Kocham je pod każdą postacią. A najbardziej w formie chudego, niskokalorycznego deseru.
Sernik na zimno to deser bardzo szybki i łatwy w przyrządzeniu. Świetnie komponuje się z prawdziwą gorzką czekoladą i świeżymi owocami. Mimo braku cukru jest bardzo słodki, a to wszystko dzięki zastosowaniu miodu i ksylitolu.
Jeśli chodzi o aspekty zdrowotne, ta słodka przekąska jest bardzo pożywna, dostarczając naszemu organizmowi pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, cynku, witaminy B2, B12 i A!
Sernik na zimno
Składniki:
- 30 g płatków owsianych
- 20 g wiórków kokosowych
- 30 g masła
- 1 łyżka miodu
- 300 g chudego twarogu
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżeczki żelatyny
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Masło roztopić, dodać płatki, wiórka kokosowe i miód. Wymieszać i wyłożyć na spód wyścielonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 12 cm.Wyrównać i lekko docisnąć.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy lekko przestygnie, połączyć ją z jogurtem naturalnym.
- Ser zmiksować z dodatkiem ksylitolu. Dodać jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszać.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Schłodzić w lodówce, aż zastygnie.
- Przed podaniem, deser udekorować roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą.
Porcja (ok. 160g) dla 4 osób
Czas wykonania: ok. 30 minut ( bez schładzania sernika)
Propozycja podania: sernik bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi owocami.
Wartość odżywcza w porcji ( polana gorzką czekoladą) :
Wartość kaloryczna: 295 kcal
Białko : 20 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 28 g
Błonnik: 1 g
Jadłam! Przepyszny ????
🙂