Rozszerzanie diety Kuby to dla mnie wielkie wyzwanie. Mimo tego, że mam zaplecze teoretyczne jest ono niczym w porównaniu do praktyki. Od samego początku wdrażam u niego różnorodne warzywa. Choć Kubuś przepada za brokułami, szpinakiem, cukinią czy awokado- są warzywa np. burak, które nie przechodzą tak łatwo. Ale mam na to sposób! Przemycam je w placuszkach, gofrach, pancakes’ach 🙂
W żywieniu malucha najważniejsza jest cierpliwość. Ważna jest również twoja postawa(rodzica)! Masz być przykładem 🙂 Nie dziw się, że twoja pociecha nie chce warzyw jeżeli sam ich nie jadasz!
Nie masz pomysłu na posiłki dla dziecka??
Wypróbuj placuszki cukiniowe z kukurydzą. Kukurydza nadaje delikatny słodki smak plackom. Stanowią świetną propozycję na śniadanie lub kolację dla rocznych dzieci. Użyłam do ich przygotowania aromatycznych przypraw, ponieważ to one nadają smak temu daniu. Zarówno mi jak i Kubie bardzo smakowały. Może posmakują i Twojemu dzieciątku 🙂
Dlaczego warto podawać takie placuszki dzieciom? Są one bogate w m.in. witaminy z grupy B, błonnik, magnez, potas, cynk, witaminę A! Ponadto jeżeli użyjesz mąki owsianej bezglutenowej lub innej- gryczanej czy jaglanej sprawdzą się również w diecie małego alergika!
Placki cukiniowe z kukurydzą
Składniki:
- 1 mniejsza cukinia ( ok. 200 g)
- 1 mała kolba kukurydzy/ 150 g kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki mąki owsianej
- 2 sztuki jaj klasy M
- łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego
- sól morska, słodka papryka, kmin rzymski, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Cukinie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Kukurydzę obierz z kolby. Wymieszaj z cukinią i odstaw na 10 minut. Po czym odcedź z nadmiaru wody.
3. Do warzyw dodaj jaja, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
4. Na patelni rozgrzej masło lub olej. Smaż placki na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Porcja dla 2 osób
Propozycja podania: Placki świetnie smakują zarówno same, jak i polane jogurtem naturalnym lub podane ze świeżymi pomidorami 🙂
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 280 kcal
Białko: 12,6 g
Tłuszcz: 12,5 g
Węglowodany: 31,3 g
Błonnik: 4,6 g