Znów się powtórzę, ale jemy za mało warzyw! Stąd moja kolejna propozycja, tym razem na wegańską kolację. Danie łatwe w przygotowaniu, w pełni składające się z darów natury, a przy tym bardzo smaczne. Przekonaj się 🙂
Nieskomplikowany kalafior zapiekany w pomidorach jest źródłem błonnika pokarmowego. Zaznaczyć należy, że jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który nie działa drażniąco na ściany jelita! Za to wpływa pozytywnie na bakterie tam mieszkające, skraca czas pobytu treści pokarmowej w jelicie, zwiększa wydalanie cholesterolu i tłuszczów nasyconych wraz z kałem oraz opóźnia wchłanianie glukozy (cukru) do krwi. Same pozytywy 🙂
Ponadto kalafior oraz fasola to jedne z lepszych źródeł wapnia w diecie roślinnej. Porcja zapiekanego kalafiora dostarcza aż ok. 150 mg tego pierwiastka. Danie bogate jest również w beta karoten (prowitaminę A), który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz wpływa korzystnie na wzrok! Oprócz tego posiłek zawiera spore ilości witaminy B3, C, magnezu i potasu.
Kalafior zapiekany w pomidorach
Składniki:
- pół sztuki/400 g kalafiora
- 1 duży pomidor
- 3 garście ugotowanej fasoli czerwonej (może być z puszki)
- łyżeczka syropu klonowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Kalafiora podzielić na różyczki i gotować 5 minut w niewielkiej ilości osolonej wody. Po czym odcedzić i umieścić w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym wcześniej oliwą. UWAGA! Można pominąć etap gotowania i od razu piec. Wtedy jednak czas przygotowania potrawy ulega wydłużeniu.
- Pomidora, czosnek, syrop klonowy i przyprawy umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na krem. Sos wylać na kalafiora.
- Na wierzch wysypać nasiona fasoli.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec, aż do zmięknięcia kalafiora.
- Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla 2 osób
Propozycja podania: danie świetnie smakuje samodzielnie, z upieczonym w tosterze pieczywem bądź dowolną kaszą
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 199,2 kcal
Białko: 11,9 g
Tłuszcz: 6,1 g
Węglowodany ogółem: 27,8 g
Błonnik: 10,6 g