Czytaj etykiety!

Czytaj etykiety!

 

Nie rozumiem, dlaczego tak wiele ludzi nie korzysta z informacji zawartych na etykietach produktów. Sama nazwa bardzo często może wprowadzać konsumenta w błąd… Czytanie ze zrozumieniem m.in. składu produktu zajmuje tylko moment, a jest to podstawa zdrowej diety ! Jakie produkty wybierać i co możemy wyczytać z etykiet produktów żywnościowych?

 

Co znajdziemy na etykiecie produktów żywnościowych?

 

1# Nazwa produktu

 

Główna nazwa produktu bardzo często może mijać się z prawdą np. szynka łososiowa, w której po przeczytaniu składu nie znajdziemy łososia lub pasztet z zająca, w którym nie ma zająca !

 

2# Informacje o producencie

 

Nazwa firmy, jej siedziba. Dzięki tej informacji w łatwy sposób można znaleźć stronę internetową producenta. Warto zapoznać się z ofertą asortymentową i poznać bliżej firmę, której zaufaliśmy, kupując produkt. Łatwiej nam również będzie, zgłosić reklamację produktu.  

 

3# Skład lub składniki produktu

 

Kieruj się zasadą, nie kupuj produktu, którego etykiety nie rozumiesz!
Bardzo ważne jest aby na etykiecie widniały składniki alergenne jak np. gorczyca, mleko, zboża zawierające gluten, soja, orzechy, sezam, seler, łubin itp. W celu ich lepszej widoczności, najczęściej są  one zapisane pogrubioną czcionką.

 

Najważniejsze w zdrowej diecie jest to, aby wybierać produkty o jak najmniejszej ilości składników, gdyż tylko takie są produktami najmniej przetworzonymi, a co za tym idzie najzdrowszymi!
 
Warto wiedzieć o kolejności wymienianych składników na etykiecie produktów żywnościowych, gdyż nie jest ona przypadkowa. Pierwszy składnik to ten, którego w danym produkcie jest najwięcej, natomiast ostatni to ten, którego jest najmniej. Nie kupujmy więc musli, gdzie na pierwszym miejscu jest cukier!

 

4# Pochodzenie produktu. 

 

Wspierajmy lokalny rynek i kupujmy Polskie produkty, a nie chińskie czy argentyńskie. Oczywiście, nie zawsze jest to możliwe. Na pochodzenie produktu zwracajmy uwagę przede wszystkim w przypadku mięs i ryb. Są to produkty bardzo nietrwałe pod względem mikrobiologii i bardzo łatwo się nimi zatruć. Poza tym lepiej wybierać ryby, złowione na dziko niż chodowlane. Zawierają one bowiem mniej metali ciężkich i innych chemicznych dodatków, które bardzo często dodaje się w okresie karmienia ryb.

 

5# Data przydatności do spożycia lub data minimalnej trwałości

 

Parametr ten jest bardzo istotny, gdyż od niego zależy bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta. Warto znać różnicę między tymi terminami. 
 
Termin przydatności do spożycia używany jest w przypadku produktów wrażliwych na zepsucie z punktu widzenia mikrobiologii. Po upłynięciu terminu przydatności do spożycia produkt nie nadaje się do zjedzenia przez ludzi, może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
 
Data minimalnej trwałości określona na opakowaniu słowami: “najlepiej spożyć przed” oznacza minimalną trwałość produktu, po upływie tego terminu można spożyć produkt, jednakże producent nie gwarantuje zachowania jego dotychczasowych walorów smakowo-zapachowych.
 
Oba terminy łączy fakt, że po ich upływie produkt nie może znajdować się w obrocie handlowym.

 

6# Sposób przygotowania i przechowywania produktu

 

Informuje o tym jak przygotować produkt do spożycia oraz jak go prawidłowo przechowywać aby zachował właściwe właściwości smakowe i zapachowe w całym okresie przydatności do spożycia. 

 

7# Kod kreskowy.

 

8# Partia produkcyjna

 

Przydatna szczególnie producentowi w przypadku reklamacji na dany towar. Za pomocą partii produkcyjnej, w bardzo szybki i łatwy sposób producent dochodzi do informacji tj. dzień produkcji, źródło surowca, maszyna produkująca, parametry produkcji, osoby odpowiedzialne za produkcję itp. Dzięki temu w razie jakichkolwiek wad produktu, producent może dowiedzieć się na jakim etapie produkcji wystąpił błąd oraz podjąć konieczne działania korygujące, aby podobna sytuacja nie miała miejsca w przyszłości.

 

9# Zawartość netto lub liczba sztuk

 

Podana na opakowaniu masa netto oznacza wagę produktu bez opakowania. 

 

10# Informacja o wartości odżywczej

 

Dzięki tej informacji, w przypadku dokładnie zbilansowanej diety, można w łatwy sposób obliczyć ilość spożytych kalorii w danej porcji produktu. 
 
Jeszcze nie dawno, producenci bardzo często podawali wartość odżywczą z ogólnie przyjętych tablic wartości odżywczej produktów i potraw stworzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. W tym momencie producenci mają obowiązek zlecania badań do zewnętrznych laboratoriów w celu określenia dokładnej wartości odżywczej danego produktu. W mojej karierze zawodowej spotkałam się z Panem, który postanowił skontaktować się z producentem drogą e-mailową z zapytaniem odnośnie wartości odżywczej podanej na opakowaniu kaszy, gdyż było to istotne w bilansowaniu jego osobistej diety. Warto zwracać się z wszelkimi wątpliwościami do producenta, który ma obowiązek odpowiedzieć. To samo tyczy się reklamacji. Zakłady spożywcze pracują dla ludzi, zależy im na spełnianiu oczekiwać swoich klientów. Dlatego tez każda uwaga jest dla nich ważna.
 
Przy wartości odżywczej często podany jest wskaźnik GDA (Guideline Daily Amount- Wskazane dzienne spożycie), który informuje, ile dany produkt dostarcza energii i poszczególnych składników odżywczych w odniesieniu do całodobowego zapotrzebowania przeciętnej, zdrowej, dorosłej osoby o zapotrzebowaniu energetycznym 2000 kcal.

 

11# Informacja żywieniowa i zdrowotna

 

Informacja ta dotyczy szczególnie żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego tj. bez laktozy, gluten free itp. Powinna być łatwa do zauważenia, zapisana w czytelny i zrozumiały sposób.