Produkty bezglutenowe

Produkty bezglutenowe
Życie z nietolerancją glutenu nie należy do najprostszych, gdyż gluten można spotkać niemal wszędzie,a  producenci wciąż dla własnego bezpieczeństwa, umieszczają na opakowaniu produktu, w którym nie spodziewalibyśmy się obecności alergizującego białka, możliwość jego zawartości. Gdzie możemy spodziewać się obecności glutenu, a gdzie go na pewno nie ma??

Produkty zawierające gluten:

  • zboża- żyto, pszenżyto, jęczmień, pszenica, owies, orkisz oraz ich przetwory jak mąka, pieczywo, kasze, makarony i płatki,
  • paczkowane mielone mięso, wędliny, wędliny podrobowe ( kaszanka, salceson, pasztetowa), konserwy mięsne i rybne, wyroby garmażeryjne, wyroby mięsne i rybne panierowane, ze ze względu na możliwość dodatku bułki tartej, mąki, kaszy czy pieczywa,
  • produkty mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego,  śmietana, jogurty, sery twarogowe z dodatkiem białka pszennej, sery z dodatkiem skrobi pszennej,
  • wyroby cukiernicze jak ciasta, ciastka, wafelki, chałwa, czekolada nadziewana, marcepan. lody w waflu, galaretki i budynie,
  • sosy, przyprawy, 
  • wzmacniacze smaku,
  • kawa zbożowa,
  • alkohole- piwo, whisky,
  • zakwas z mąki zawierającej gluten,
  • przetwory owocowe i warzywne np. owoce suszone, kandyzowane, pasztet sojowy
  • przetwory naturalnie bezglutenowe zanieczyszczone produktami zawierającymi gluten. Sytuacja może mieć miejsce, gdy w danym zakładzie produkcyjnym na jednej linii produkowane są oba rodzaje produktów i istnieje możliwość zanieczyszczenia. Dlatego też producenci zamieszczają informacje na opakowaniu o możliwości ryzyka występowania glutenu.

Produkty bezglutenowe:

  • zboża i pseudozboża- komosa ryżowa, proso, tapioka, gryka, kukurydza, ryż, amarantus, sorgo, maniok, chleb świętojański, teff,
  • rośliny strączkowe- soja, fasola, groch, soczewica, 
  • ziemniaki,
  • migdały, pestki dyni, kasztany,
  • świeże owoce i warzywa,
  • naturalne produkty mleczne ( bez dodatku skrobi),
  • świeże i mrożone mięso,
  • ryby,
  • jaja,
  • tłuszcze,
  • drożdże, 
  • cukry,
  • kawa naturalna,
  • herbata,
  • soki owocowe i napoje gazowane,
  • produkty specjalnego przeznaczenia- bezglutenowe pieczywo, ciasta, makarony, gdzie w drodze produkcji usunięto z nich gluten.

Oczywiście pamiętajmy, aby nawet produkty naturalnie bezglutenowe były oznaczone specjalnym znakiem przekreślonego kłosa, o którym pisałam tutajTylko w takim przypadku możemy być pewni, iż produkt nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu!


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana – warto jeść?

Kasza jaglana uznana została za jedną z najzdrowszych kasz. Przekonajcie się dlaczego?   Kasza jaglana i jej cudowne właściwości!   Kasza jaglana jest to kasza z ziaren prosa.  Samo proso nie dorównuje innym ziarnom zbóż (czytaj o owsie tutaj ), jednakże po oddzieleniu łuski, przy przerobie […]