zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Kasza bulgur- nowy trend?

Kasza bulgur- nowy trend?
Już od dawna znana i doceniana przez cywilizacje Arabów, Izraelitów, Egipcjan czy Rzymian. Może za niedługo dobrze znana i nam? Kasza bulgur- bardzo popularna na zachodzie, u nas niekoniecznie. Czy znajdzie swoje miejsce na naszych półkach sklepowych i zagości na nich na dłużej?
 
Kasza bulgur wytwarzana jest z pszenicy durum (inaczej pszenicy twardej), która cechuje się najwyższą spośród pozostałych gatunków tego zboża wartością odżywczą. Proces produkcji kaszy polega na wcześniejszym namoczeniu, gotowaniu, wysuszeniu ziarna pszenicy, usunięciu pozostałości otrąb i zmiażdżeniu na mniejsze części. Wyróżniamy bulgur drobno-, średnio- i gruboziarnisty. Kasza ta zyskuje na znaczeniu dzięki jej wysokiej wartości odżywczej, szczególnie w porównaniu do innych kasz z pszenicy jak kuskus czy manna.
 
Bulgur to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych, głównie skrobi. Można spotkać się ze wzmiankami odnośnie dużej zawartości białka, jednak należy pamiętać, że jest to białko niepełnowartościowe.  Ponadto, kasza ta bogata jest  w błonnik, składniki mineralne jak potas, magnez, wapń, cynk, fosfor, żelazo, witaminy z gr B, w tym cenny, szczególnie dla kobiet w ciąży i starających się o potomstwo- kwas foliowy!
 
Kasza bulgur w porównaniu do kasz tj. jęczmienna, gryczana, jaglana czy manna jest najmniej kaloryczna- 83 kcal w 100 g produktu. Charakteryzuje się największą ilością błonnika oraz kwasu foliowego. Jednakże co do zawartości pozostałych witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, fosforu czy wapnia, nie przewyższa innych kasz. 

Bulgur stanowi świetny dodatek do dań mięsnych, półmięsnych, zup czy sosów. Dobrze smakuje  z warzywami w formie gotowanej jak i na surowo w sałatkach oraz na słodko z mlekiem, miodem czy owocami. Jest szybka w przygotowaniu. Przed gotowaniem, kaszę bulgur należy wypłukać w zimnej wodzie. Gotować w stosunku – 1 porcja kaszy na 2 porcje wody. Kasze umieścić we wrzącej wodzie, mieszać do ponownego wrzenia wody, po czym przykryć przykrywką i ważne – nie mieszać podczas gotowania! Gotować aż do wchłonięcia całej wody, po ugotowaniu odsączyć ewentualny nadmiar wody. Gruby bulgur gotować ok. 6-8 minut, natomiast drobny- zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut aż wchłonie całość wody. Zaopatrując się jednak w kaszę danego producenta, warto stosować się do instrukcji przygotowania umieszczonej na etykiecie. 
 
Tak samo jak moda na wybiegach tak samo moda w jedzeniu się zmienia. Dotychczas “na topie” dieta bezglutenowa odrzucała pszenicę. W modzie były kasze bezglutenowe o wysokiej wartości odżywczej- jaglana czy gryczana. A nagle wkracza bulgur, którego na rynku Polskim wciąż jest niewiele, ale to tylko kwestia czasu. Już teraz możemy spotkać się z kaszą bulgur m.in. firmy Melvit. Kasze tą możemy zakupić praktycznie w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Nie jest ona droga, w tej chwili za 100 g kaszy bulgur trzeba zapłacić od 0,78 do 1 zł.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *