zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Wegański pasztet warzywny nie tylko dla wegan!

Wegański pasztet warzywny nie tylko dla wegan!

Choć jem mięso i produkty odzwierzęce to coraz częściej kieruje się w kierunku posiłków wegańskich. Do czego również Ciebie bardzo zachęcam. Dlaczego?

Z praktyki dietetycznej obserwuje, że wciąż jemy za mało warzyw. Najczęściej jest to pomidor do kanapki, ziemniaki i surówka do obiadu. Szkoda, ponieważ są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy, błonnika. Ponadto są niskokaloryczne. Wydaje mi się, że nasza “niechęć” do warzyw wynika z braku pomysłu.Kuchnia wegańska pokazuje nam jak wiele wspaniałych i smacznych rzeczy można wyczarować z produktów roślinnych!

Poznaj moją propozycję na wegański pasztet z warzyw, kaszy jaglanej i słonecznika! Nie tylko dla dorosłych. Mój 9-miesięczny synek zajada się nim, aż mu się uszy trzęsą! 😀

Wegański pasztet warzywny

Składniki:

  • mała sztuka cukinii
  • marchew
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • batat
  • puszka ciecierzycy
  • garść natki pietruszki
  • szklanka kaszy jaglanej
  • cebula
  • szklanka nasion słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki oregano
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)

Wykonanie:

  • Kasze jaglaną sparzyć wrzątkiem, a następnie przelać dużą ilością bieżącej wody. Gotować w wodzie w stosunku 1:2.
  • Warzywa, oprócz cebuli obierać, pokroić w kostkę i gotować na parze do miękkości.
  • Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce i podsmażyć na oleju wraz z ząbkiem czosnku.
  • Ciecierzycę odsączyć z zalewy.
  • Wszystkie składniki wymieszać razem i zmiksować na gładki krem przy użyciu blendera.
  • Masą napełnić keksówkę wyścieloną papierem do pieczenia. (Uwaga masy jest na styk!)
  • Piec w nagrzanym piekarniku ( 180 C) ok 50-55 minut.
  • Odstawić do wystygnięcia.

Propozycja podania: ze świeżym pieczywem, grzankami, tostami lub waflami zbożowymi.

Wartość odżywcza w 100 g pasztetu:
Wartość energetyczna: 236,5 g
Białko: 10,2 g
Tłuszcz: 8,0 g
Węglowodany: 32,8 g
Błonnik: 7,4 g

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *