Dieta na pamięć i koncentrację
- Mięso– kurczak, indyk, chuda cielęcina, królik
- Ryby, szczególnie tłuste- łosoś, sardynki, makrela, śledź. Zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega 3, które usprawniają procesy poznawcze oraz korzystnie wpływają na nastrój.
- jaja. Żółtko jaj zawiera lecytynę, która stanowi cenne źródło choliny, potrzebnej do syntezy przekaźnika impulsów nerwowych- acetylocholiny. Acetylocholina warunkuje o prawidłowym przebiegu procesów uczenia się i koncentracji.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe– kasze, ryże, ciemne pieczywo, płatki. Są źródłem węglowodanów złożonych, które w organizmei ulegają rozkładowi do glukozy, która jest ulubionym “paliwem” mózgu 🙂
- Różnokolorowe warzywa i owoce, szczególnie te bogate w witaminę C ( owoce jagodowe, cytrusy, kiwi, papryka, brokuły jarmuż, kapusta, pomidory) i beta- karoten ( dynia, marchew, szpinak, cykoria, zielony groszek, sałata, szczaw, banany, brzoskwinie, morele). Są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Witamina C i beta- karoten wykazują właściwości ochronne wobec komórek nerwowych, wspierając ich pracę.
- Nasiona oleiste- orzechy, nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane. Bogactwo lecytyny, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nie zapominaj również o wodzie! Wybieraj wodę wysokozmineralizowaną, która zawiera więcej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze. Osobiście polecam wody- Muszynianka, Kryniczanka, Muszyna. Liczne badania potwierdzają, że nawet niewielkie odwodnienie rzędu 1-2 % może pogarszać zdolności poznawcze, zaburzając koncentrację i potęgując odczucie zmęczenia. Pij wodę regularnie, a nie dopiero kiedy odczuwasz pragnienie!
Co szczególnie poprawi pamięć i koncentrację oraz doda Ci sił?
- Kiełki– są skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych orz błonnika. Wzmacniają siły witalne, odżywiają i regenerują organizm! Posypuj nimi każdą kanapkę, sałatkę, a nawet jajecznicę 🙂
- Natka pietruszki- skoncentrowane źródło witaminy C oraz dobre źródło żelaza wzmacniającego twoją krew, a mocna krew to właściwe dotlenienie organizmu i efektywniejsze działanie mózgu!
- Zielone warzywa- bogate źródło folianów
- kasze, szczególnie jaglana i gryczana- bogate w witaminy z grupy B oraz szereg składników mineralnych m.in. magnez i cynk
- suszone owoce- szybkie źródło paliwa, czyli glukozy!
- orzechy i nasiona oleiste– połączenie nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu mikroelementów. Nie może ich zabraknąć w diecie studenta i nie tylko.
- Czekolada, byle by w umiarze ! Czekolada o wysokiej zawartości kakao stanowi bogate źródło flawonoidów, które korzystnie oddziaływują na mózg, szczególnie na rejony odpowiedzialne za zapamiętywanie. Ponadto jak każdy wie, znacząco poprawia humor 😀
- Żeń- szeń, który przyczynia się do poprawy koncentracji i usprawnienia procesów zapamiętywania.
- Guarana, która pomaga w walce ze zmęczeniem zarówno psychicznym, jak i fizycznym. Poza tym korzystnie wpływa na koncentrację oraz przyspiesza zapamiętywanie.
- sen! Bo najważniejsza jest regeneracja. Zadbaj o zdrowy sen min. 6 godzin dziennie. Wieczorem staraj się nie używać żadnej elektroniki- wycisz się, weź do ręki dobrą książkę i zrelaksuj się:)
- codzienna aktywność fizyczna, która świetnie odstresowuje!