Na ponure i chłodne jesienne dni dobrze rozgrzeje, pobudzi i nasyci zupa z zielonej soczewicy. TYLKO UWAGA! Jest ostra ! To jedna z lepszych propozycji wykorzystania nasion strączkowych w naszych kuchniach, które wciąż nie cieszą się dużą popularnością (nie biorąc pod uwagę wegan). Jedną z przyczyn jest ich kłopotliwe długie moczenie. Jednak zielonej soczewicy nie trzeba moczyć, a jej gotowanie trwa wyłącznie 15 minut!
Pikantna zupa z zieloną soczewicą to źródło wartościowego białka, żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz witamin, w tym szczególnie B6, niacyny, A i E.
Pikantna zupa z zielonej soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 marchew
- 1 cebula
- pół cukinii
- 1 czerwona papryka
- garść fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, kmin rzymski
Wykonanie:
- Soczewicę przepłukać na sicie. Fasolkę szparagową opłukać, oderwać końcówki, przekroić na pół. Marchew, cebulę, cukinie obrać, umyć i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w krótkie paski. Czosnek obrać i drobno posiekać.
- W garnku rozpuścić olej kokosowy, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać marchew, paprykę i cukinię. Dusić ok. 10 minut.
- Do garnka wlać 1 l wody. Kiedy zacznie wrzeć, dodać soczewicę i fasolę. Doprawić do smaku. Gotować ok. 25 minut.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do reszty składników pod koniec gotowania. Po czym gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu.
Porcja: 400 g
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 196,5 kcal
Białko: 10,8 g
Węglowodany ogółem: 31,9 g
Tłuszcz: 4,8 g
Błonnik: 11,6 g