Piramida Zdrowego Żywienia mówi prosto i wyraźnie – należy spożywać minimum 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców dziennie. Dziś chce szczególnie przekonać Was do zieleni, która jeśli chodzi o żywność jest stanowczo numerem 1:)
Zielone warzywa – dary prosto z natury !
.
Wiosna i lato to jedne z tych pór roku w których nie powinniśmy, ale koniecznie musimy objadać się darami natury. Otwierając drzwi na zewnątrz, uśmiech sam pojawia się na mojej twarzy widząc tyle zieleni, która m.in. uspokaja. Zielone warzywa i owoce właśnie teraz powinny mieć kluczowe miejsce w codziennej diecie. To właśnie one warunkują utrzymanie zdrowia organizmu, poprzez przeciwdziałanie m.in. nowotworom i chorobom sercowo-naczyniowym.
Zieleń to nie nuda, to wiele różnorodności– poszczególne odmiany sałat, szpinak, szczaw, botwina, brokuły, kapusta, cukinia, jarmuż, brukselka, kiwi, zielone jabłka, można by wyliczać w “nieskończoność”:) Jeśli nie przepadacie za zielonymi liśćmi to koniecznie musicie to zmienić. Małymi kroczkami zacznijcie dodawać po listku sałaty do obiadu czy porannej kanapki. Czego tak się upieram? bo za zieloną barwą kryje się bogactwo wszystkiego co najlepsze!
Co znajdziemy w zielonych warzywach?
Zielone warzywa i owoce to źródło przede wszystkim witaminy C, K, kwasu foliowego, witamin z gr B i prowitaminy A. Spożywając je dostarczamy wystarczającą ilość mikro- i makroelementów jak magnez, żelazo, cynk, potas, wapń. Błonnik który przyspiesza perystaltykę jelit i polifenole przeciwdziałające starzeniu się organizmu. Na uwagę zasługuje również ich zielony barwnik- chlorofil, który jest odpowiedzialny za hamowanie zmiany zdrowych komórek w nowotworowe.
Pokrzywa
Grzechem byłoby nie wymienić w tym miejscu pokrzywy, która przeciwdziała anemii, działa krwiotwórczo i pomaga w utrzymaniu dobrego stanu włosów i paznokci, ale więcej o pokrzywie tutaj.
Botwina
Nie wiele ludzi je liście z buraków zwane botwiną, a to duży błąd! Botwina działa przeciw nowotworowo, wspaniale oczyszcza oraz usprawnia pracę jelit.
Sałata
Warto zapoznać się również z poszczególnymi odmianami sałat i ich wartością odżywczą.W sklepach możemy znaleźć różnorakie odmiany jak sałata masłowa, rzymska, lodowa czy liściowa. Jeśli chodzi o zawartość wody, to najmniejszą jej ilość zawiera sałata lodowa, natomiast największą liściowa. Sałata rzymska charakteryzuję się największa ilością błonnika. Najmniejszą wartość odżywczą posiada sałata lodowa, sałaty- masłowa i rzymska cechują się podobną zawartością mikro- i makroelementów oraz witamin – C, beta-karotenu, K, kwasu foliowego.
Jarmuż
Na koniec czas na jarmuż, odżywczą elektrownie, króla zieleniny! Oprócz bardzo dużej wartości odżywczej, działa przeciwnowotworowo, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, wzmacnia wątrobę i nerki, przeciwdziała wypadaniu włosów, pomaga w leczeniu żylaków oraz oczyszcza organizm. Nie bez powodu cieszy się tak dużym zainteresowaniem!
Dbacie o to aby w Waszej diecie były obecne zielone warzywa? Do czego najbardziej lubicie ich używać?