Trudno nie mieć słabości do fast food’ów. W końcu są pełne kalorii i tłuszczu, który sprawia, że są dla nas tak bardzo smakowite. Człowiek z natury ma tendencje do grzeszków i ciągnie do zakazanych owoców. Moja propozycja to tortilla, w bardziej zdrowej, domowej wersji. Ciasto wykonałam z mąki żytniej, w większości pełnoziarnistej, bogatej w błonnik. Napełniłam ją chudym indykiem i ulubionymi warzywami. Polałam sosami własnej “roboty”.
Tortilla jest bardzo smaczna, nisko kaloryczna i zdrowa! Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Najlepiej wykorzystać do niej świeżo skrojone warzywa. Oczywiście możecie użyć do jej wykonania innych dodatków niż zaproponowane przeze mnie.
Tortilla w zdrowej wersji
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 25 g mąki żytniej typ 720
- Szczypta soli
- 25 g oleju kokosowego
- 100 g ciepłej wody
Farsz:
- Sałata pekińska
- Pomidor
- Ogórek
- Szczypiorek
- 200 g Fileta z indyka
- Majeranek
- Ząbek czosnku
- Przyprawa gyros
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Ciasto
- W misce wymieszać obie mąki z solą.
- Dodać olej kokosowy i dokładnie rozetrzeć go razem z mąką.
- Dolać gorącej wody i wymieszać widelcem z resztą składników.
- Gdy ciasto wystygnie, ugnieść go ręką, w celu lepszego wymieszania się składników.
- Uformować 5 kulek. Zawinąć je w folię aluminiową i odstawić na godzinę.
- Uformowane kule rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy 25 cm.
- Placki smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.
Farsz:
- Filet z indyka umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Przygotować marynatę: Zmiażdżony ząbek czosnku wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą gyros i oliwa z oliwek.
- Kawałki indyka natrzeć marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.
- Indyka ugotować na parze.
- Warzywa pokroić według uznania.
- Wszystkie składniki połączyć.
- Podawać z ulubionymi sosami.
Moje propozycje sosów:
Sos 1
Składniki:
- 5 łyżek ketchupu ostrego/ łagodnego ( wg preferencji)
- 90 g jogurtu naturalnego 1,5 % tł
- pieprz, sól, bazylia, ostra papryka, chilli
Sos 2.
Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego
- Bazylia
Sos 3.
Składniki:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku
- Pieprz cytrynowy
- Sól
- Czosnek niedźwiedzi