zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Tortilla w zdrowej wersji

Tortilla w zdrowej wersji

 

Trudno nie mieć słabości do fast food’ów. W końcu są pełne kalorii i tłuszczu, który sprawia, że są dla nas tak bardzo smakowite. Człowiek z natury ma tendencje do grzeszków i ciągnie do zakazanych owoców. Moja propozycja to tortilla, w bardziej zdrowej, domowej wersji. Ciasto wykonałam z mąki żytniej, w większości pełnoziarnistej, bogatej w błonnik. Napełniłam ją chudym indykiem i ulubionymi warzywami. Polałam sosami własnej “roboty”.
Tortilla jest bardzo smaczna, nisko kaloryczna i zdrowa! Dostarcza wielu cennych składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Najlepiej wykorzystać do niej świeżo skrojone warzywa. Oczywiście możecie użyć do jej wykonania innych dodatków niż zaproponowane przeze mnie.

Tortilla w zdrowej wersji

 

Składniki:

 

Ciasto:
  • 100  g mąki żytniej razowej
  • 25 g mąki żytniej typ 720
  • Szczypta soli
  • 25 g oleju kokosowego
  • 100 g ciepłej wody

Farsz:

  • Sałata pekińska
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Szczypiorek
  • 200 g Fileta z indyka
  • Majeranek
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawa gyros
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Wykonanie:

Ciasto

  • W misce wymieszać obie mąki z solą.
  • Dodać olej kokosowy i dokładnie rozetrzeć go razem z mąką.
  • Dolać gorącej wody i wymieszać widelcem z resztą składników.
  • Gdy ciasto wystygnie, ugnieść go ręką, w celu lepszego wymieszania się składników.
  • Uformować 5 kulek. Zawinąć je w folię aluminiową i odstawić na godzinę.
  • Uformowane kule rozwałkować jak najcieniej na placki o średnicy 25 cm.
  • Placki smażyć na rozgrzanej patelni, bez tłuszczu.

Farsz:

  • Filet z indyka umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • Przygotować marynatę: Zmiażdżony ząbek czosnku wymieszać z solą, pieprzem, majerankiem, przyprawą gyros i oliwa z oliwek.
  • Kawałki indyka natrzeć marynatą i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Indyka ugotować na parze.

 

  • Warzywa pokroić według uznania.
  • Wszystkie składniki połączyć.
  • Podawać z ulubionymi sosami.

 

Moje propozycje sosów:

 

Sos 1

Składniki:
  • 5 łyżek ketchupu ostrego/ łagodnego ( wg preferencji)
  • 90 g jogurtu naturalnego 1,5 % tł
  • pieprz, sól, bazylia, ostra papryka, chilli

Sos 2.

Składniki:

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego lub ostrego
  • Bazylia

Sos 3.

Składniki:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól
  • Czosnek niedźwiedzi

Porcja dla 5 osób

Czas przygotowania: 2 godziny

Propozycja podania: z ulubionym sosem i warzywami.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *