Omlet na ostro, w wersji ze szpinakiem. Świetny pomysł na dobry, zdrowy początek dnia!
Składniki:
Jaja 2 sztuki
Szpinak 1 garść/ 30 g
Mąka żytnia pełnoziarnista 2 łyżki
Mozzarella pół sztuki/60 g
Bazylia 1 łyżeczka
Sól, pieprz,
Masło 1 łyżeczka
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną piane. Dodać żółtka i przyprawy- szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę bazylii. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać szpinak. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem gotowe ciasto. Po przewróceniu na drugą stronę, na wierzchu umieścić pokrojony w plastry ser mozzarella, dalej smażyć pod przykryciem.
Porcja dla 1 osoby
Czas wykonania ok 15-20 min
Wartość odżywcza w porcji produktu:
Wartość energetyczna: 459,8 kcal
Białko: 26,5 g
Tłuszcz:28,9 g
Węglowodany ogółem:29,0 g
Błonnik: 4,4 g
Wartość odżywcza w porcji produktu:
Wartość energetyczna: 459,8 kcal
Białko: 26,5 g
Tłuszcz:28,9 g
Węglowodany ogółem:29,0 g
Błonnik: 4,4 g