zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

0
Baklazan na kolacje

Baklazan na kolacje

1 Comment

Lubię zjeść na kolację coś dobrego. Oczywiście jak mam tylko czas i chęci do przygotowania czegoś orginalnego. Zapiekane warzywa to zawsze dobry pomysł. Za samym bakłażanem nie przepadam, gdyż praktycznie nie ma smaku. Trzeba go mocno doprawić. Jak już go zakupiłam, musiałam coś z nim zrobić i wymyśliłam. Zapiekłam go z kaszą gryczaną, pieczarkami i fasolą czerwoną, które dodatkowo polałam niskokalorycznym sosem pomidorowym. Dostarczyłam tym samym moim domownikom, jak również sobie, pozytywnych, miłych wrażeń smakowych- zapachowych.  Tym pomysłem na kolację zakończyliśmy dzień smacznie, pożywnie i mega przyjemnie.
 
Nadziewany bakłażan na kolacje
 
Składniki:
 
Fasola czerwona 60 g( na sucho)
Kasza gryczana biała 80 g ( na sucho)
Pieczarki 90 g
Bakłażan 1 średnia sztuka ( ok. 350 g)
Ser żółty 100 g
 
Sos:
Oliwa z oliwek 4 łyżki
Jogurt naturalny 1 łyżka
Przecier pomidorowy 80 g
Pieprz
Oregano
Sól
Chilli
 
Wykonanie:
 
1. Fasolę czerwoną namoczyć poprzedniego dnia, po czym gotować około godzinę. Odcedzić. 
 
2. Bakłażana umyć, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut
 
3. Pieczarki umyć i pokroić w pół księżyce.
 
4. Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody i gotować ok. 8 minut. Odcedzić, połączyć z fasolą czerwoną i pieczarkami.
 
5. Wszystkie składniki na farsz wymieszać.
 
6. Ser żółty  zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 
7. Po 20 minutach pieczenia, bakłażana wyjąć z piekarnika. Wypełnić go kaszą, fasolą oraz pieczarkami.Polać sosem, a wierzch posypać startym serem.
 
6. Dalej piec około 10-15 minut.
 
PS. Nie podaje ilości przypraw, ponieważ każdy z nas jest inny, niektórzy lubią bardziej ostre potrawy, a inni bardziej łagodne.

Czas wykonania: ok. 2 godziny ( z gotowaniem fasoli )
Porcja dla 3 osób

Wartość odżywcza w porcji (300g) :
Wartość energetyczna: 404,5 kcal
Białko: 20,7 g
Tłuszcz: 20,3 g
Węglowodany: 43,4 g
Błonnik: 7,1 g

I jak Wam się podoba? Wypróbujecie?



1 thought on “Baklazan na kolacje”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *