Płatki owsiane są nieodłącznym elementem mojego jadłospisu. W mojej kuchni są obecne praktycznie codziennie. Ostro pilnuje, aby nigdy ich nie brakowało. Dlaczego? Ponieważ są bardzo cenne dla organizmu. Zawierają składniki mineralne- magnez, żelazo, wapń, fosfor, krzem, witaminy- z grupy B i E oraz błonnika, do którego należą cenne beta-glukany. Dokładniej o właściwościach ziaren owsa pisałam tutaj 🙂
Lubie słodycze, a kto nie lubi? Staram się ich nie kupować, ale robić samodzielnie w zdrowszej wersji. Co nie zawsze oznacza, że mniej kalorycznej! Mój synek nie daje mi dużo czasu na zabawy w kuchni. W związku z tym “moje” zdrowe słodycze muszą być łatwe i szybkie w przygotowaniu. Myślę, że dla większości doba ma stanowczo za mało godzin 🙂
Stąd ten przepis:) Szybki, przyjemny, nie wyczerpujący. Pyszne ciastka owsiane, które możesz włożyć do słoiczka i sięgnąć po nie jak tylko najdzie Cię ochota na słodkie!
Ciastka owsiane
Składniki:
- Szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1 banan
- garść suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
- łyżka oleju kokosowego
- przyprawy: cynamon, kardamon, imbir
- szczypta soli
Wykonanie:
- Daktyle zalać wodą i odstawić na 10-20 minut.
- Banana zmiksować na gładką masę. Dodać sól, olej i daktyle, dalej miksować.
- Do masy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto odstawić, aż płatki owsiane zwiążą całą wodę.
- Z masy formować kulki, a następnie je spłaszczyć. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.
- Ciastka piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 15 minut.