Warto eksperymentować! I zamienić pospolite placki ziemniaczane na chociażby placki jaglane z dodatkiem zielonej soczewicy. Placki te są świetnym pomysłem na zróżnicowanie codziennej diety, również osób z nietolerancją glutenu. Odznaczają się dużą zawartością pełnowartościowego białka oraz węglowodanów złożonych. Zachwycają lekko ostrym smakiem i delikatnym aromatem.
Placki jaglane z soczewicą zieloną
Składniki:
- 30 g kaszy jaglanej
- 30 g soczewicy zielonej
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 1 średni ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 jaja kurze
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i soczewicę zieloną opłukać, gotować ok. 15 minut. Ugotowaną soczewicę i kaszę wymieszać z pozostałymi składnikami, zmiksować przy użyciu blendera na papkę, a następnie smażyć na patelni bez tłuszczu na małym ogniu.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja dla 3 osób
Propozycja podania: z dodatkiem gotowanych warzyw na parze lub świeżej surówki
Wartość odżywcza w jednym placku ( ok. 20 g) :
Wartość energetyczna: 29 kcal
Białko: 2,4 g
Tłuszcz: 0,3 g
Węglowodany: 5,5 g
Błonnik:1,3 g