Serowa tarta z bobem

Serowa tarta z bobem

Sezon letni to czas wykorzystywania darów natury. Dziś pomysł na bób. Serowa tarta z dodatkiem bobu to przyjemność dla podniebienia, świetna propozycja na kolację we dwoje czy rodzinny obiad.

Serowa tarta z bobem

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Garść świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 2 garście bobu
  • Tarty ser mozzarella
  • Ser pleśniowy camembert z ziołami
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • Pieprz
  • Sól
  • Oregano
  • Bazylia

Wykonanie:

  • Bób wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować około 15 minut. Po ostygnięciu obłuskać.
  • Ciasto francuskie rozwałkować. Wyłożyć na papierze do pieczenia w okrągłej foremce do tarty o średnicy 24 cm. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym  i posypać oregano. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut, po czym wyciągnąć.
  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce.
  • Czosnek obrać i zmiażdżyć.
  • Szpinak opłukać i pokroić w paski.
  • Ser pleśniowy pokroić w cienkie plastry.
  • Jajka roztrzepać z pieprzem, solą i bazylią.
  • Na podpieczone ciasto francuskie wyłożyć szpinak, cebulę, bób. Polać sosem z jajek. Na wierzch posypać startym serem mozzarella, a następnie wyłożyć plastry sera cammembert.
  • Piec jeszcze przez 20 minut.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Porcja (ok. 150 g) dla 6 osób.

Wartość odżywcza w porcji:

Wartość energetyczna: 322 kcal
Bialko: 14 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 19 g
Błonnik: 1 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]