- pełnoziarniste pieczywo,najlepiej na zakwasie,
- oleje roślinne tłoczone na zimno zamiast masła,
- chudy twaróg, wędlina, ryba
- mnóstwo surowych warzyw!
Dziś propozycja pysznego pesto z jarmużu, który będzie wartościowym uzupełnieniem codziennych kanapeczek.
Pesto z jarmużu nadaje prostej kanapce nieskazitelny słono-słodki smak. Poza atrakcyjnością smakową jest to świetna forma na wzbogacenie diety w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy, składniki mineralne oraz polifenole.
Jarmuż to warzywo kapustne cieszące się ostatnio dużą popularnością ze względu na jego niską kaloryczność,a przede wszystkim wysoką wartość odżywczą. Stanowi bogate źródło witamin- A,E, z gr. B, kwas foliowy, C oraz składników mineralnych jak żelazo, wapń, mangan, fosfor, potas. Wzmacnia wątrobę i nerki, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga odchudzanie oraz zapobiega powstawaniu komórek nowotworowych. Podsumowując dużo zdrowia w malutkim zielonym listku!
Pesto z jarmużu
- Jarmuż 100 g
- Pestki słonecznika 100 g
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno 150 ml
- Sól 1 łyżeczka
- Miód 1 łyżeczka
- Czosnek 2 ząbki