Domowy chleb- jak zrobić?

Domowy chleb- jak zrobić?

 

We współczesnym świecie ciężko zaopatrzyć się w pełnoziarnisty dobry chleb, w którym nie byłoby zbędnych chemicznych polepszaczy.  Warto więc się zmobilizować i własnymi siłami wypiekać pieczywo, wtedy wiemy co jemy. Jak to zrobić??

 

Domowy chleb- na zakwasie czy drożdżach?

 

 
Chleb możemy upiec na 2 sposoby, pierwszy polega na użyciu do tego celu drożdży, a drugi na wypieku chleba z wcześniej przygotowanego zakwasu. Nasz wybór ( drożdże czy zakwas) wpłynie na walory smakowe finalnego produktu.

 

Chleb drożdżowy

 

 
Łatwiejsze w przygotowaniu jest pieczywo na drożdżach, gdyż rośnie ono bardzo szybko. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać mąkę, cukier i poczekać aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie wymieszać z pozostałą ilością mąki i wyrabiać ciasto. Jednakże taki chleb najlepiej robi się z mąki pszennej, gdyż mąka żytnia wymaga zakwasu.

 

Chleb na zakwasie

 

 
Chleb na zakwasie to najzdrowszy rodzaj pieczywa. W procesie fermentacji, bakterie kwasu mlekowego wytwarzają kwasy organiczne tj. kwas mlekowy, który pozytywnie wpływa na cechy organoleptyczne (wygląd, zapach) pieczywa oraz działa antypleśniowo i antybakteryjnie, dzięki czemu chleb zachowuje dłużej świeżość i trwałość. Podczas procesów fermentacji zachodzi również rozpad kwasu fitynowego, który wiążąc żelazo i wapń, zmniejsza ich przyswajanie przez organizm. Chleb na zakwasie zawiera większe ilości witamin z grupy B i kwasu foliowego.

 

Aby zrobić chleb na zakwasie, potrzebna jest mąka żytnia i woda. Im wyższy typ mąki, tym lepiej. Odpowiednią ilość mąki należy wymieszać z odpowiednią ilością wody i odstawić najlepiej w temperaturze 20-25 stopni Celsjusza. Przez następne ok. 5-7 dni, zakwas należy dokarmiać, dodając do niego kolejne porcje mąki i wody, po czym dokładnie wymieszać. Po kilku dniach na zakwasie powinny pojawiać się bąbelki oraz specyficzny zapach, co świadczy o jego pracy. Pamiętać należy, aby zakwas wyrabiać w dużym naczyniu, gdyż stopniowo zwiększa swoją objętość. Po kilku dniach zakwas jest gotowy do użycia. Część zakwasu (ok. 50g), należy odstawić do lodówki i wykorzystać jako zaczątek do następnego zakwasu. Jeśli wykorzystuje się go do wyrobu kolejnego chleba po kilku dniach, należy wyłożyć go z lodówki, dodać  najpierw łyżkę wody i mąki, odczekać 12 godzin i dopiero użyć go jako zaczyn. 

 

Gdy zakwas będzie już gotowy, mieszamy go z innymi składnikami, zależnie od naszego kaprysu czy ochoty, mogą to być różne rodzaje mąk, otręby bądź nasiona. Chleb w formie może wyrastać nawet 4-5 godzin. Podczas zwiększania przez chleb objętości, warto zwilżyć go niewielką ilością wody, co spowoduje powstaniem miękkiej skórki po upieczeniu.
 
Chleb zrobiony z pierwszego zaczynu często nie spełnia oczekiwać, jednakże nie trzeba od razu się zrażać, gdyż każdy kolejny zakwas do wypieku chleba będzie mocniejszy, co wpłynie na końcowy efekt. Dotyczy to również wyglądu samego bochenka. Bowiem wpływ na to ma wiele czynników, chociażby zawartość różnego rodzaju mąk czy innych składników oraz proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami.
Nie poddawaj się, praktyka czyni mistrza!:)