zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Magnez- niezastąpiony w każdej diecie!

Magnez- niezastąpiony w każdej diecie!

 

Gdyby ktoś się nas zapytał, o co dbamy najbardziej? Powinniśmy odpowiedzieć, że o nasze serce! A żeby jego praca odbywała się w odpowiednim rytmie, należy pamiętać aby nie zabrakło w naszej diecie makropierwiastka jakim jest magnez.

Jesteś wciąż zmęczony, zniechęcony do życia i nerwowy? Uwaga, może brakuje Ci magnezu!?

Statystyki pokazują, iż z roku na rok, wzrasta liczba osób z niedoborem tego ważnego składnika. Dlaczego? Jednym z powodów może być fakt, iż zamiast sięgać po nie przetworzone produkty zbożowe i warzywa liściaste, wolimy zajadać białe pieczywo z serem. “No przecież nie będę jadł sałaty, przecież ja nie królik” – słowa mojego taty. Z takim nastawieniem i złymi wyborami żywieniowymi robimy sobie wielką szkodę!

 

Za co odpowiada magnez?

 

Magnez odpowiada za szereg ważnych funkcji. Otóż:
  • jest konieczny do budowy kości i zębów,
  • bierze udział w przemianie cukrów,
  • jest niezbędny do syntezy naszego materiału genetycznego,
  • odpowiedzialny za aktywny transport sodu i potasu,
  • chroni organizm przed zakwaszeniem,
  • redukuje stres,
  • wpływa na prawidłową pracę mózgu,
  • spowalnia procesy starzenia się,
  • pomaga zapobiegać zakrzepom krwi,
  • usuwa niebezpieczny nadmiar wapnia z organizmu.

 

Niedobór magnezu- czym skutkuje?

 

Podczas niedoboru tego makropierwiastka występują zaburzenia krążenia. Serce nie pracuje jak należy. Możemy zaobserwować nadpobudliwość, drgawki, zaburzenia w zachowaniu. Mała ilość magnezu w organizmie prowadzi do niedokrwistości, związanej z uszkodzeniami krwinek i skróceniu ich przeżywalności. Ponadto zbyt małe spożycie magnezu powoduje, że kości stają się kruche, zwiększa się ryzyko zachorowania na raka oraz stanowczo zmniejszona zostaje odporność organizmu.

 

Nadmiar magnezu jest w ogóle możliwy?

 

Nadmiar magnezu jest wydalany z moczem i kałem, dlatego rzadko obserwuje się jego zbyt wysokie stężenie w organizmie. Podwyższona zawartość tego pierwiastka występuje przy niewydolności nerek, czemu towarzyszą takie objawy jak nudności, wymioty, spadek ciśnienia tętniczego krwi.

 

Gdzie znajdziemy magnez?

 

Magnez jest głównym składnikiem chlorofilu, barwnika nadającego roślinom zielony kolor. Duże jego ilości znajdziemy zatem w zielonych warzywach, ale również w kiełkach zbóż, otrębach, czekoladzie, kakao, migdałach, nasionach roślin strączkowych, orzechach oraz bananach.
Nie bez przyczyny uważamy czekoladę jako świetny środek na stres:)

 

Od czego zależy przyswajalność magnezu!

 

Tylko 50 % spożytego magnezu wchłaniane jest do krwi, reszta wydalana jest wraz z kałem i moczem. Mało prawda?  Na jego wykorzystanie wpływ mają związki zawarte w pożywieniu jak związki fitynowe, występujące w produktach roślinnych. Duża ilość błonnika, związków fitynowych i wapnia w diecie ograniczają wchłaniane magnezu.  Białko natomiast zwiększa jego przyswajanie.

 

Mam nadzieję, ze przestraszyłam Was tym postem i będziecie zwracać uwagę na ilość magnezu w Waszej diecie. Nie chce abyście od razu lecieli do apteki po suplement diety zawierający magnez, jakich wiele. Spróbujcie wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej warzyw liściastych oraz nasion roślin strączkowych, do których często zachęcam. Stąd też na blogu znajdziecie wiele pomysłów na dania właśnie z ich wykorzystaniem.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *