Kwas foliowy to witamina niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Szczególnie ważna w diecie kobiet w ciąży i karmiących piersią, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Za co odpowiada, gdzie ją znaleźć i czy trzeba ją suplementować?
Rola kwasu foliowego w organizmie
- warunkuje prawidłowy rozwój komórek ustrojowych,
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego,
- bierze udział w syntezie zasad purynowych i pirmidynowych, które budują nasz kod genetyczny (DNA),
- bierze udział w przemianach niektórych aminokwasów,
- odpowiada za rozkład fenyloalaniny do tyrozyny, potrzebnej do syntezy hormonów tj. adrenalina, noadrenalina, tyroksyna oraz barwników skóry i włosów.
Jakie skutki niedoboru kwasu foliowego?
- zahamowanie prawidłowego wzrostu i rozmnażania komórek,
- prowadzi do rozwoju niedokrwistości megaloblastycznej, w której to dojrzewanie krwinek czerwonych jest zaburzone,
- zahamowanie przemiany fenyloalaniny w wątrobie, powodująca uszkodzenie mózgu,
- niedorozwój łożyska,
- spontaniczne poronienia,
- wady wrodzone u noworodków.
Kwas foliowy w diecie ciężarnych
Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy u kobiet w ciąży wzrasta aż o 50% i wynosi 600 mikrogramów!
Zbyt mała ilość kwasu foliowego podczas ciąży powoduje powstanie cewy nerwowej u płodu oraz istnieje duże ryzyko wystąpienia u niego licznych mutacji na poziomie genetycznym, co może skutkować uszkodzeniem układu nerwowego. Ponadto jego braki zwiększają ryzyko poronienia. Dlatego też zaleca się dodatkową jego suplementację zarówno przez kobiety ciężarne jak i dopiero planujące zajście w ciąże.
Gdzie występuje kwas foliowy?
Bogatym źródłem tej witaminy są ciemnozielone warzywa liściaste tj. szpinak, sałata, brukselka, szparagi, natka pietruszki, jarmuż, brokuły, rośliny strączkowe. Ponadto kwas foliowy znajduje się w wątrobie, otrębach pszennych oraz w mniejszej ilości w bananach, pomarańczach oraz kapuście.
Kwas foliowy – bardzo nie trwała witamina !
Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i światło, a podczas przechowywania ulega rozkładowi. Świeże warzywa liściaste przechowywane przez 3 dni w warunkach pokojowych mogą stracić nawet 70 % jego zawartości. Znaczne straty kwasu foliowego zachodzą również podczas przetwarzania i gotowania żywności, wynoszące pomiędzy 50-90%. Żeby tego było mało, kwas foliowy przyswaja się średnio tylko w 50%.
Dlatego też, tak ważna jest jego dodatkowa suplementacja w okresach wzmożonego zapotrzebowania jak w okresie ciąży i karmienia piersią!
Przyszła mamo pamiętaj, to ty jesteś odpowiedzialna za zdrowie Twojego maluszka. Niech na Twoim talerzu królują zielone warzywa, najlepiej w wersji surowej !