I znów kolejny zdrowy czwartek, a wraz nim propozycja na lekkostrawne, słodkie śniadanie w formie jaglanki, którą można przyrządzić w przeróżny sposób. Ja zdecydowałam się zaproponować 2 formy z jabłkiem oraz bananem. Zachęcam do częstego sięgania po kaszę jaglaną, ponieważ stanowi bogactwo wielu cennych składników odżywczych, co potwierdza fakt okrzyknięcia jej mianem jednej z najzdrowszych kasz. Ponadto jest bezglutenowa, także osoby cierpiące z powodu nietolerancji lub alergii na gluten spokojnie mogą ją spożywać.
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
pół jabłka
garść rodzynek
skórka pomarańczowa
cynamon
kurkuma
kardamon
sól
sól
Wykonanie: Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać wodą oraz wrzątkiem. Następnie umieścić w garnku, dodać szklankę wody, pół jabłka pokrojonego w drobną kostkę oraz siemię lniane, Doprawić szczyptą soli, kurkumy, cynamonu, kardamonem i skórką z pomarańczy. Wszystko razem gotować na małym ogniu przez około 15 minut aż do uzyskania gęstej konsystencji. Przełożyć do miseczki, z wierzchu posypać rodzynkami i słonecznikiem.
Porcja: z podanej gramatury dla 1 osoby
Czas wykonania: ok. 20 minut
Wartość odżywcza w porcji jaglanki (ok. 140 g):
Wartość energetyczna: 289,8 kcal
Białko: 7,4 g
Węglowodany ogółem: 63,5 g
Tłuszcz: 2,2 g
Błonnik: 3,4 g
Jaglanka z bananem
Składniki:
4 łyżki kaszy jaglanej
szklanka mleka 1,5 % tł.
mały banan
łyżeczka siemienia lnianego
łyżka słonecznika
Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Wsypać do gotującego się mleka i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojonego banana, wymieszać. Posypać siemieniem lnianym i nasionami słonecznika.
Porcja: z podanej gramatury dla 2 osób
Czas wykonania: ok. 20 minut
Wartość odżywcza w porcji jaglanki (ok. 210 g):
Wartość energetyczna: 243,6 kcal
Białko: 9,6 g
Węglowodany ogółem: 39,5 g
Tłuszcz: 6,0 g
Błonnik: 1,8 g