Serce to nasz najważniejszy organ, nasze centrum. Żaden narząd Twojego ciała nie darzy Cię tak wielkim szacunkiem jak właśnie Twoje serce. Ten 3 kg twór reaguje na nasze emocje, wzruszenie, strach czy stres. Ono zawsze odzywa się jako pierwsze, bijąc mocniej, szybciej, głośniej! Jak o nie należycie dbać?
Choroby układu krążenia
Choroby układu krążenia są w większości chorobami nabytymi. Można rzec, że dostajemy je w ramach naszych złych wyborów żywieniowych.
Do chorób układu krążenia zaliczamy:
- choroby zapalne serca jak zapalenie wsierdzia, osierdzia, mięśnia sercowego,
- choroby niezapalne serca jak zawał mięśnia sercowego, choroba wieńcowa, zwyrodnienie mięśnia sercowego,
- zaburzenia rytmu i przewodnictwa,
- wady serca nabyte i wrodzone,
- nadciśnienie tętnicze,
- miażdżyca,
- niewydolność krążenia.
Dieta dla serca!
Jak już pisałam, choroby układu krążenia są ściśle związane z żywieniem. To my decydujemy, poprzez nasze codzienne wybory żywieniowe, o ich powstaniu.
Głównym czynnikiem wpływającym na rozwój chorób serca jest wysokoenergetyczna dieta obfitująca w nasycone kwasy tłuszczowe, rafinowany cukier i cholesterol. Bardzo często towarzyszy im nadwaga i otyłość. W związku z tym warunkiem koniecznym w profilaktyce jest dieta pozwalająca utrzymać masę ciała na prawidłowym poziomie ( BMI 18,5-25).
Większość całodobowego zapotrzebowania na energię powinna być pokrywana przez węglowodany. Spożywane głównie w postaci pełnowartościowych produktów zbożowych– razowe pieczywo, pełnoziarniste płatki, gruboziarniste kasze. Są one bowiem świetnym źródłem błonnika, wielu witamin i składników mineralnych. Ograniczyć należy spożycie produktów bogatych w cukry proste jak dżemy wysokosłodzone, słodycze, cukier czy miód. Sprzyjają one otyłości, nie dostarczając substancji odżywczych.
Źródłem białka powinny być chude gatunki mięs (kurczak, indyk), chude wędliny, chude sery, białko jaja kurzego, ryby, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oraz produkty mleczne fermentowane jak jogurt czy kefir. Produkty mleczne fermentowane obniżają stężenie cholesterolu we krwi, który w większym stopniu zostaje wydalony z przewodu pokarmowego.
W diecie ograniczyć należy produkty bogate w nasycone kwasy tłuszczowe jak śmietana, masło, smalec, słonia, boczek, tłuste mięsa, szczególnie mięsa czerwone, tłuste sery, olej palmowy, olej kokosowy, wiórki kokosowe, margaryny. Tłuszcze nasycone zwiększają ilość miażdżycorodnego cholesterolu.
Spożywać należy oleje roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy tłoczony na zimno, olej lniany, olej słonecznikowy, które zwiększają poziom tzw. dobrego cholesterolu.
Dieta powinna obfitować w ryby, szczególnie te tłuste ( 2-3 razy w tygodniu). Zawierają one kwasy tłuszczowe omega- 3, które zmniejszają stężenie tłuszczów nasyconych, ciśnienie krwi oraz zapobiegają arytmii serca.
Kluczową rolę w profilaktyce chorób krążenia odgrywa błonnik pokarmowy, głównie frakcja rozpuszczalna w wodzie. Dostarczymy go poprzez codzienne spożywanie dużej porcji warzyw, owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, szczególnie z owsa ( płatki owsiane zwykłe, otręby owsiane).
Warzywa i owoce to nie tylko błonnik, ale również duże ilości witamin, składników mineralnych oraz związków antyoksydacyjnych. Na szczególna uwagę zasługują produkty roślinne bogate w potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi jak pomidory, banany, szpinak, ziemniaki czy fasola.
W profilaktyce chorób krążenia pamiętać trzeba o zmniejszeniu spożycia soli oraz ograniczeniu picia alkoholu. Potrawy smażone zamienić należy na gotowane w wodzie lub na parze, duszone bądź pieczone.
Nie można zapomnieć o codziennej aktywności fizycznej, która poprawia kondycję, redukuje stres, łagodzi stany napięcia.
Na koniec ciekawostka! Czy wiesz, że zachorowalność na choroby serca u ludzi zamieszkujących tereny podbiegunowe jak Alaska jest zerowe! Wszystko za sprawą ich diety, opartej na tłustych rybach obfitujących w wielonienasycone kwasy tłuszczowe.