Składniki:
Ciasto francuskie 250 g
Dynia ćwiartka (400 g)
Ser feta 1 opakowanie (270g)
Słonecznik 15 g
Pestki dyni 15 g
Cynamon
Wykonanie:
Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Gotować na parze na półtwardo.
Słonecznik i pestki dyni uprażyć na patelni.
Ser feta pokroić w kostkę.
Ciasto francuskie cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180 C) ok. 10 minut, po czym wyjąć i na wierzch położyć dynie, posypać cynamonem. Piec przez ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia dodać ser feta i prażone nasiona.
Czas wykonania ok. 1 godzina
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 179,8 kcal
Białko:6,9 g
Tłuszcz:11,7 g
Węglowodany:12,4 g
Błonnik: 1 g
na pewno wypróbuję 🙂 tym bardziej niedawno dowiedziałam się, że istnieje bezglutenowe ciasto francuskie 🙂