Ciasto francuskie z dynia i serem feta

Ciasto francuskie z dynia i serem feta
Składniki:

Ciasto francuskie 250 g
Dynia ćwiartka (400 g)
Ser feta 1 opakowanie (270g)
Słonecznik 15 g
Pestki dyni 15 g
Cynamon
 
 
Wykonanie:
 
Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Gotować na parze na półtwardo.
 
Słonecznik i pestki dyni uprażyć na patelni.
 
Ser feta pokroić w kostkę.
 
Ciasto francuskie cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180 C) ok. 10 minut, po czym wyjąć i na wierzch położyć dynie, posypać cynamonem. Piec przez ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia dodać ser feta i prażone nasiona. 

Czas wykonania ok. 1 godzina

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 179,8 kcal
Białko:6,9 g
Tłuszcz:11,7 g
Węglowodany:12,4 g
Błonnik: 1 g


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]