Ciasto francuskie z dynia i serem feta

Ciasto francuskie z dynia i serem feta
Składniki:

Ciasto francuskie 250 g
Dynia ćwiartka (400 g)
Ser feta 1 opakowanie (270g)
Słonecznik 15 g
Pestki dyni 15 g
Cynamon
 
 
Wykonanie:
 
Dynię umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Gotować na parze na półtwardo.
 
Słonecznik i pestki dyni uprażyć na patelni.
 
Ser feta pokroić w kostkę.
 
Ciasto francuskie cienko rozwałkować, położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w nagrzanym piekarniku (180 C) ok. 10 minut, po czym wyjąć i na wierzch położyć dynie, posypać cynamonem. Piec przez ok. 20 minut, w połowie czasu pieczenia dodać ser feta i prażone nasiona. 

Czas wykonania ok. 1 godzina

Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 179,8 kcal
Białko:6,9 g
Tłuszcz:11,7 g
Węglowodany:12,4 g
Błonnik: 1 g


Related Posts

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie z tuńczykiem

Ciasto francuskie nie należy do produktów lekkostrawnych i nisko kalorycznych, ale smakuje przepysznie. Czasem warto pozwolić sobie na trochę przyjemności. Przygotowując go z warzywami i tuńczykiem otrzymujemy pełnowartościowy posiłek, idealny na dobre zakończenie dnia wraz z najbliższymi. Ciasto francuskie z tuńczykiem Składniki:  280 g ciasta francuskiego […]

Serowa tarta z bobem

Serowa tarta z bobem

Sezon letni to czas wykorzystywania darów natury. Dziś pomysł na bób. Serowa tarta z dodatkiem bobu to przyjemność dla podniebienia, świetna propozycja na kolację we dwoje czy rodzinny obiad. Serowa tarta z bobem Składniki: Ciasto francuskie Garść świeżego szpinaku 1 średnia cebula 2 garście bobu […]