Cellulit to zmora wielu kobiet, zarówno tych otyłych jak i szczupłych. Co jest przyczyną jego powstania i czy można z nim walczyć?!
Aby zrozumieć czym jest cellulit i jak powstaje, należy poznać budowę naszej skóry.
W uproszczeniu skóra składa się z 3 warstw- zewnętrznego naskórka, skóry właściwej oraz tkanki podskórnej. Naskórek jest najbardziej zewnętrzną warstwą skóry która chroni organizm przed urazami mechanicznymi, zabezpiecza przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym oraz przed wnikaniem drobnoustrojów. W skórze właściwej znajdują się gruczoły potowe, łojowe, sploty naczyń krwionośnych, limfatycznych oraz liczne zakończenia nerwowe.W najbardziej wewnętrznej warstwie skóry- tkance podskórnej znajdują się się komórki tłuszczowe- adipocyty, naczynia krwionośne, limfatyczne oraz włókna nerwowe. To właśnie na skutek upośledzenia krążenia krwi i limfy w tej tkance powstaje cellulit !
Upośledzenie krążenia krwi i limfy w tkance podskórnej, powoduje zmniejszenie ukrwienia tej tkanki, co utrudnia m.in. spalanie tłuszczu oraz usuwanie toksyn. W niedotlenionej tkance podskórnej powstaje obrzęk, który dodatkowo powoduje utrudnienie krążenia płynów, dochodzi do powolnego włóknienia tkanki łącznej co widać jako uwypuklenia i liczne wgłębienia na zewnątrz skóry.
Cellulit występuje o wiele częściej u kobiet niż u mężczyzn, u których występuje bardzo sporadycznie. Wahania kobiecych hormonów-estrogenów– sprzyjają powstawaniu cellulitu. Występują w okresie dojrzewania płciowego, ciąży, menopauzy, podczas stosowania hormonalnej terapii zastępczej oraz przyjmowania leków antykoncepcyjnych.
Cellulitowi sprzyja:
- zła dieta (nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych, cukrów prostych, soli, kawy, alkoholu, dań typu fast food),
- brak ruchu,
- noszenie zbyt obcisłych ubrań,
- zbyt gorące kąpiele,
- palenie papierosów,
- wady postawy,
- codzienne chodzenie na wysokim obcasie,
- stres,
- depresja,
- genetyczne preferencje dotyczące ilości magazynowania tłuszczu w organizmie oraz posiadanych komórek tłuszczowych.
Dieta antycellulitowa to dieta oparta na:
- produktach zbożowych z pełnego ziarna (pełnoziarniste pieczywo, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, jęczmienne),
- chudych gatunkach mięs jak indyk, drób, królik,
- chudych gatunkach ryb
- olejach roślinnych
- mleku i produktach mlecznych (z małą zawartością tłuszczu)
- warzywach i owocach,
- ziołach m.in. bazylia, estragon, oregano, curry, cynamon, imbir itp.
- zielonej herbacie
- wodzie mineralnej min. 3-4 szklanki dziennie
- daniach gotowanych na wodzie lub parze lub pieczonych bez wcześniejszego odsmażania
ZAKAZANE SĄ:
- produkty fast food,
- parówki,
- chipsy,
- sery pleśniowe,
- sery topione,
- smalec i tłuszcze zwierzęce,
- tłuste gatunki mięs i ryb,
- słodkie napoje gazowane,
- soki zagęszczone,
- słodycze,
- tłuste sosy m.in. majonez
- wysoko przetworzone przetwory zbożowe jak biały ryż, makaron, białe pieczywo,
- alkohol,
- sól,
- mocna kawa,
- dania tłuste, smażone, słone,
- produkty instant,
- ostre przyprawy.
Bardzo ważnym aspektem jest codzienny ruch, który redukuje tłuszcz, poprawia krążenie krwi i limfy oraz przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie. Należy wdrożyć codzienną pół godzinną aktywność fizyczną ukierunkowaną na dolne partie ciała jak gimnastyka, aerobik, jazda na rowerze, pływanie, szybki spacer, auqa aerobik, jogging czy nordic-walking.