Droga mamo, swojemu maleństwu nie możesz dać niż lepszego jak zdrowie na samym starcie. Istotne znaczenie ma tu codziennie żywienie malucha. Zadbaj aby w jego menu obfitowały warzywa!!! Dlaczego?
Warzywa są niskokaloryczne, a przy tym charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Dostarczają wielu witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego rozwoju psychicznego oraz fizycznego. Obfitują w błonnik i to w dodatku rozpuszczalny w wodzie. Jest on doskonałą pożywką dla pozytywnych bakterii, które mieszkają w przewodzie pokarmowym dziecka. Dobry stan mikroflory jelitowej ( bakterie) to prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, czyli lepsza odporność dziecka:) Błonnik przeciwdziała również zaparciom i pomaga w usuwaniu toksyn.
Wiem, większość dzieci nie lubi warzyw. Ale może dlatego, że ty ( jako rodzic) ich nie lubisz i nie jadasz?
Jeżeli twoje dziecko jest z tych nielubiących warzyw przemycaj je w postaci gofrów, naleśników, pasztetów warzywnych czy placków. Mój Kubuś nie przepada za burakiem, ale buraczano-cukiniowego placka zjadł ze smakiem 🙂 Wypróbuj, może i twoja pociecha je pokocha 🙂
Dodatkowym plusem jest to, ze takiego placka dziecko może zjeść samo. Wiem robi przy tym troche bałaganu, ale dzięki temu zyskuje nową umiejętność- samodzielnego jedzenia 🙂
Buraczano cukiniowe placuszki
Składniki:
- Burak 1 mała sztuka
- Cukinia mały kawałek (60 g)
- Ugotowana komosa ryżowa* 150 g
- Jajka 2 małe sztuki klasa S ( 80 g)
- Przyprawy: świeżo zmielona kolendra, bazylia, kumin
Wykonanie:
- Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Warzywa wymieszać z jajkami, kaszą i przyprawami.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i natrzeć tłuszczem. Na papier wykładać łyżką gotową masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 minut.
*Zamiast komosy ryżowej możesz użyć innej kaszy np. kaszy jaglanej/gryczanej białej
Przepis na 2 porcje
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość energetyczna: 220,3 kcal
Białko: 11,6 g
Tłuszcz: 6,2 g
Węglowodany: 30,1 g
Błonnik: 4,0 g