Nie ma co ukrywać. Kto nie lubi podjadać i komu to się nigdy nie zdarzyło. W dobie rozwoju przemysłu spożywczego i dużej dostępności coraz to nowych chipsów, batonów, cukierków, ciastek itp. jest to coraz trudniejsze. Warto zadbać jednak, aby podjadanie było korzystne dla organizmu i dostarczało potrzebnych mu składników odżywczych. Jak to zrobić?
Poznaj moje propozycje na zdrowe przekąski !
Zdrowe przekąski do pracy
Pestki dyni
Pestki dyni to bogactwo żelaza i cynku. Najlepiej łączyć je z owocem ( owoce jagodowe, cytrusy) lub warzywem (papryka czerwona) bogatym w witaminę C, aby żelazo było lepiej przyswajalne.
Pestki słonecznika
Pestki słonecznika to sposób na szybką, tanią i zdrową przekąskę. Wybieraj słonecznik nie prażony, bez jakichkolwiek dodatków. Pestki słonecznika zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, niacynę, kwas pantotenowy ( B5), magnez, fosfor, potas, cynk, miedź oraz mangan. Aby nie spożyć ich w zbyt dużej ilości ( są wysokokaloryczne) dobrym sposobem jest kupienie nasion w łupinach. Odłupanie każdego ziarenka zajmie Ci trochę czasu i energii:) Ponadto ziarenko w łupinie zachowuje wszystkie składniki odżywcze.
Orzechy
Orzechy to produkty o wysokiej wartości odżywczej. Stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, miedź, potas, cynk, fosfor. Uwaga są wysokokaloryczne. Nie przesadzaj z ich ilością.
Zdrowe przekąski na imprezę
Chipsy warzywne
Uwielbiam chipsy wykonane w domowym zaciszu. Dlaczego? Gdyż nie są nudne. Wybierasz ulubione warzywa. U mnie króluje batat, marchew i burak.
Jak je zrobić? To banalne proste!
Warzywa obierasz (jeśli są młode omijasz ten etap:)). Kroisz na cienkie plastry. Układasz na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Kropisz niewielką ilością tłuszczu i posypujesz wędzoną papryką. Wstawiasz do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem i pieczesz około 20 minut. W połowie czasu koniecznie zamieszaj, aby się za bardzo nie spiekły.
Nie tylko warzywa korzeniowe nadają się na chipsy. Jarmuż też jest niczego sobie. Musisz uważać, aby go nie spalić. Piecz go ok. 10 minut.
Chrupki z ciecierzycy
Ciecierzyca jest moim ulubionym warzywem strączkowym. Lubie ją za jej delikatny, orzechowy posmak. Świetnie komponuje się do wielu dań warzywnych. Jest źródłem dobrej jakości białka roślinnego oraz m.in. żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B.
Czy wiesz, że świetnie smakuje w postaci chrupek? Jak je zrobić?
Ciecierzycę ugotowaną lub z puszki po odsączeniu z zalewy umieść w brytfance i obsyp ulubioną przyprawą. Ja polecam kumin lub wędzoną paprykę. Następnie piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Domowe ciastka
Uwielbiam domowej roboty ciastka złożone z płatków, suszonych owoców, orzechów i nasion. Ich zrobienie nie wymaga dużego nakładu pracy. Świetnie się również przechowują. Robiąc je możesz wykorzystaj swoją wyobraźnię i eksperymentuj z różnymi kompozycjami.
Zachęcam do wypróbowania również moich propozycji- ciasteczka daktylowe czy ciasteczka dyniowe.
Domowe ciastko zawierające mieszaninę zbóż, nasiona, orzechy oraz suszone owoce dostarcza nam błonnika, wielu mikro- i makrolementów oraz witamin.
Zdrowe przekąski dla dzieci
Owoce świeże i suszone
Ktoś mógłby powiedzieć, że przecież owoce to sam cukier. Oczywiście zawierają cukier. W dodatku prosty- glukoza i fruktoza. Jednakże oprócz tego dostarczają organizmowi szeregu witamin, składników mineralnych oraz cennego błonnika. Najlepiej wybierać owoce świeże będące wysokim źródłem witaminy C lub betakarotenu. A mianowicie owoce jagodowe- truskawki, poziomki, jagody, maliny, cytrusy– pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, kiwi, banany, morele, brzoskwinie.
Warzywa
Wiem, że ciężko nakłonić dzieci do warzyw. Zawsze jednak można próbować i proponować małym pociechom paluszki z marchewki, buraka czy batata. Dobrym sposobem są również chipsy warzywne i chrupki z ciecierzycy o których pisałam wyżej.
Zdrowe batony
W przypadku zdrowych batonów jest tak samo jak zdrowych ciastek. Zdrowych- co to znaczy? Zawierających związki odżywcze jak składniki mineralne, witaminy oraz związki balastowe, czyli błonnik. Są bardzo łatwe do zrobienia. Do miski wsypujesz ulubione płatki i bakalie. Dodajesz miód i formujesz batony. Wstawiasz do lodówki. Na allegro można zakupić specjalne formy do domowych batonów oraz opakowania foliowe, w które możemy zapakować nasz autorski przepis 🙂
Jeżeli nie masz czasu na zrobienie batonów samodzielnie skorzystaj z gotowców. Godne polecenia są batony marki “Dobra kaloria” oraz “FoodsbyAnn”.