Co ci się kojarzy w słowie “sałatka”? Mi kojarzy się ze zdrowiem, lekkością i obfitością. W końcu warzywa są niskokaloryczne, a specjaliści do spraw żywienia pozwalają jeść je w nieograniczonych ilościach. Ale czy zawsze sałatka jest zdrowa i małokaloryczna?
Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną, że sałatki są różne, jedne bardziej, a drugie mniej zdrowe. Problem nie tkwi może w samych składnikach , gdyż najczęściej są to w większości warzywa, ale w sosach. Sałatki serwowane szczególnie w restauracjach typu Fast Food nie są wcale dobrym wyborem, ani mniejszym złem. Można by rzec, że nawet gorszym. Są bowiem bardzo często bardziej kaloryczne w porównaniu do ” nie zdrowych” hamburgerów. Wszystko za sprawą właśnie dużej ilości sosów złożonych z tłustej śmietany czy majonezu, a najlepiej z obu jednocześnie. Jednak nie ma co czepiać się Fast Food’ ów. Czy na domówkach czy imieninach cioci nie ma sałatek, w których majonez czy śmietana ” gra pierwsze skrzypce”? 🙂
Zdrowa sałatka- jak zrobić?
Zrobienie sałatki nie jest wcale trudne, ani nie wymaga dużego nakładu czasu. Jednak coraz więcej osób nie ma nawet 10 minut i z tego powodu stołuje się na mieście. Dlatego też przy zamawianiu sałatki w restauracjach czy barach szybkiej obsługi zawsze należy zwrócić uwagę na skład i wybierać sałatki z sosem na bazie oliwy z oliwek. Decydując się na przygotowanie sałatki samodzielnie w domowym zaciszu, najlepiej skorzystać z przepisu opartego na delikatnym sosie z oliwy z oliwek lub jakimkolwiek innym oleju roślinnym tłoczonym na zimno. Starannie dobieraj także składniki, w taki sposób, aby sałatka była zarazem lekka oraz odżywcza.
Kwintesencją sałatki jest bezwzględnie sos. Musi być aromatyczny i intensywny. To on wzmacnia bukiet smakowo-zapachowy warzyw. Bo kto lubi sałatkę bez sosu? Jeśli jesteś osobą, której sałatki na oliwie nie smakują to spróbuj ponownie, tym razem korzystając z moich pomysłów na zdrowy dressing.
By the way 🙂 Ucząc się zdrowych nawyków żywieniowych, też miałam problem z nauczeniem się jedzenia warzyw. Sałatki aby były zdrowe zalewałam oliwą oraz przyprawiałam solą i pieprzem. Efekt? były nijakie, nie zachęcały. Teraz moje sałatki mają smak:) Dlaczego? Poznaj moje 3 pomysły na sosy do sałatek warzywnych!
3 pomysły na sosy do sałatek warzywnych
#1 Prosty sos do sałatki
Wykorzystuje go do sałatek, w których składzie znajduje się dodatkowo składnik białkowy- chude mięso czy różne rodzaje serów.
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
#2 Sos do sałatki z miodem
Ten sos jest moim ulubionym! Wykorzystuje go do przeróżnych kompozycji wyłącznie warzywnych ( wegańskich). Doskonale podkreśla smak warzyw.
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki octu balsamicznego
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 0,5 łyżki miodu
- słodka i ostra papryka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
#3 Sos do sałatki z musztardą
Ten sos również świetnie komponuje się z samymi warzywami. Dodaje warzywom intensywny, aromatyczny smak i zapach. Sprawdza się również w sałatkach z dodatkiem ugotowanego jaja kurzego.
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz