Zdrowa sałatka- to znaczy jaka?

Zdrowa sałatka- to znaczy jaka?

Co ci się kojarzy w słowie “sałatka”? Mi kojarzy się ze zdrowiem, lekkością i obfitością. W końcu warzywa są niskokaloryczne, a specjaliści do spraw żywienia pozwalają jeść je w nieograniczonych ilościach. Ale czy zawsze sałatka jest zdrowa i małokaloryczna?

Mam nadzieję, że zgodzisz się ze mną, że sałatki są różne, jedne bardziej, a drugie mniej zdrowe. Problem nie tkwi może w samych składnikach , gdyż najczęściej są to w większości warzywa, ale w sosach. Sałatki serwowane szczególnie w restauracjach typu Fast Food nie są wcale dobrym wyborem, ani mniejszym złem. Można by rzec, że nawet gorszym. Są bowiem bardzo często bardziej kaloryczne w porównaniu do ” nie zdrowych” hamburgerów. Wszystko za sprawą właśnie dużej ilości sosów złożonych z tłustej śmietany czy majonezu, a najlepiej z obu jednocześnie. Jednak nie ma co czepiać się Fast Food’ ów. Czy na domówkach czy imieninach cioci nie ma sałatek, w których majonez czy śmietana ” gra pierwsze skrzypce”?  🙂

Zdrowa sałatka- jak zrobić?

Zrobienie sałatki nie jest wcale trudne, ani nie wymaga dużego nakładu czasu. Jednak coraz więcej osób nie ma nawet 10 minut i z tego powodu stołuje się na mieście. Dlatego też przy zamawianiu sałatki w restauracjach czy barach szybkiej obsługi zawsze należy zwrócić uwagę na skład i wybierać sałatki z sosem na bazie oliwy z oliwek. Decydując się na przygotowanie sałatki samodzielnie w domowym zaciszu, najlepiej skorzystać z przepisu opartego na delikatnym sosie z oliwy z oliwek lub jakimkolwiek innym oleju roślinnym tłoczonym na zimno. Starannie dobieraj także składniki, w taki sposób, aby sałatka była zarazem lekka oraz odżywcza.

Kwintesencją sałatki jest bezwzględnie sos. Musi być aromatyczny i intensywny. To on wzmacnia bukiet smakowo-zapachowy warzyw. Bo kto lubi sałatkę bez sosu? Jeśli jesteś osobą, której sałatki na oliwie nie smakują to spróbuj ponownie, tym razem korzystając z moich pomysłów na zdrowy dressing.

By the way 🙂 Ucząc się zdrowych nawyków żywieniowych, też miałam problem z nauczeniem się jedzenia warzyw. Sałatki aby były zdrowe zalewałam oliwą oraz przyprawiałam solą i pieprzem. Efekt? były nijakie, nie zachęcały. Teraz moje sałatki mają smak:) Dlaczego? Poznaj moje 3 pomysły na sosy do sałatek warzywnych!

3 pomysły na sosy do sałatek warzywnych

#1 Prosty sos do sałatki

Wykorzystuje go do sałatek, w których składzie znajduje się dodatkowo składnik białkowy- chude mięso czy różne rodzaje serów.

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

#2 Sos do sałatki z miodem

Ten sos jest moim ulubionym! Wykorzystuje go do przeróżnych kompozycji wyłącznie warzywnych ( wegańskich). Doskonale podkreśla smak warzyw.

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżki octu balsamicznego
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżki miodu
  • słodka i ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

#3 Sos do sałatki z musztardą

Ten sos również świetnie komponuje się z samymi warzywami. Dodaje warzywom intensywny, aromatyczny smak i zapach. Sprawdza się również w sałatkach z dodatkiem ugotowanego jaja kurzego.

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]