zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Zapiekana fasolowa ze szpinakiem

Zapiekana fasolowa ze szpinakiem
Aromatyczna, nieskazitelna…. zapiekanka fasolowo-szpinakowa;)
Składniki:
 
Szpinak 150 g
Cebula 1 średnia sztuka
Fasola 100 g
Kminek 1 łyżeczka
Oregano 1 łyżeczka
Sól 1 łyżeczka
Pieprz 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek 3 łyżki.
 
Wykonanie: 
 

Fasolę moczyć w wodzie ok. 24 godziny, po czym gotować ok. 1 godzinę w wodzie z dodatkiem łyżeczki kminku, oregano oraz soli. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy. Do cebuli dodać ugotowaną fasolę, szpinak, 2 łyżki oliwy oraz pozostałe przyprawy. Wymieszać, umieścić w żaroodpornym naczyniu i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut.

 
Porcja dla 2 osób
Czas wykonania: ok. 1,5 godz
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 124,3 kcal
Białko:5,9 g
Tłuszcz:5,9 g
Węglowodany:16,5 g
Błonnik: 4,0 g

Przystawka świetnie smakuje z grzankami lub świeżym pieczywem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *