Zielona zupa krem

Zielona zupa krem
Składniki:
 
Cukinia 1 średnia sztuka
Brokuły 1 sztuka
Cebula 1 średnia sztuka
Jogurt naturalny gęsty 2% tł.
Sól 2 łyżeczki
Pieprz 2 łyżeczki
Majeranek 2 łyżeczki
Ziele angielskie 2 sztuki
 
Wykonanie:
 
W garnku zagotować 1,5 l wody.
Brokuła opłukać i podzielić na różyczki.
Cukinię umyć, obrać ze skórki i pokroić w dowolne kształty.
Cebulę obrać, pokroić.
Wszystkie warzywa umieścić we wrzącej wodzie, gotować do miękkości. Następnie odstawić z ognia i rozdrobnić za pomocą blendera. 
Zupę zabielić jogurtem naturalnym i przyprawić do smaku. 
Zagotować. 

Porcja dla ok. 6 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut
 
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 12,0 kcal
Białko:1,0 g
Tłuszcz:0,2 g
Węglowodany:1,9 g
Błonnik: 0,4 g
 
Propozycja podania: z pełnoziarnistym makaronem lub pieczywem.

Related Posts

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Dynia to nieskazitelny smak jesieni. O jej właściwościach pisałam tutaj. Żeby się nie powtarzać zapraszam was do wcześniejszych wpisów, a dziś proponuje wam przepis na zupę krem z dyni z dodatkiem ciecierzycy. Zupa powstała bardzo spontanicznie. Pewnego dnia dostałam do ręki dynię, wiec zrobiłam szybką […]

Zupa kalafiorowa krem

Zupa kalafiorowa krem

Uwielbiam zupy, jednak nie lubię poświęcać dużej ilości czasu na ich wykonanie. W mojej kuchni najczęściej królują zupy krem, których zrobienie zajmuje mi maksymalnie 40 minut. Do ich wykonania nie używam tłustych mięs, zasmażek, gotowych przypraw, bogatych w glutaminian sodu i ogrom innej chemii. Proste […]