Uwielbiam różnego rodzaju muffiny jako formę deseru do kawy, ale jeszcze bardziej sernik. Sernik to ciasto bez wyrzutów sumienia. Pełny białka, niezwykle syty. Stąd też pomysł na sernikowe muffiny, z minimalnym dodatkiem cukru, udekorowany owocami. Nie sposób się im oprzeć!
Składniki:
Ser twarogowy 1 kg
Budyń śmietankowy 1 opakowanie
Cukier 0,5 szklanki
Jajka 6 sztuk
Granat 1 sztuka
Banan 1 sztuka
Kiwi 1 sztuka
Sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do ok. 150 C.
Do miski włożyć ser. Dodać cukier, budyń i jajka. Wszystko razem dokładnie zmiksować.
Masę serową umieścić w papilotach, po czym piec około 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika, aby ciasto za bardzo nie opadło.
Owoce umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i skropić sokiem z połowy cytryny. Umieścić na wierzchu serowych muffinek.
Z podanej proporcji wychodzi ok. 18 muffinek
Wartość odżywcza 1 muffiny (ok. 90 g):
Wartość energetyczna: 97,7 kcal
Węglowodany: 8,6 g
Tłuszcz: 1,7 g
Białko: 12 g
Błonnik: 0,3 g