zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

0
Sernikowe muffiny

Sernikowe muffiny

0 Comments

Uwielbiam różnego rodzaju muffiny jako formę deseru do kawy, ale jeszcze bardziej sernik. Sernik to ciasto bez wyrzutów sumienia. Pełny białka, niezwykle syty. Stąd też pomysł na sernikowe muffiny, z minimalnym dodatkiem cukru, udekorowany owocami. Nie sposób się im oprzeć!

 

Składniki:

Ser twarogowy 1 kg

Budyń śmietankowy 1 opakowanie

Cukier 0,5 szklanki

Jajka 6 sztuk

Granat 1 sztuka

Banan 1 sztuka

Kiwi 1 sztuka

Sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nagrzać piekarnik do ok. 150 C.

Do miski włożyć ser. Dodać cukier, budyń i jajka. Wszystko razem dokładnie zmiksować.

Masę serową umieścić w papilotach, po czym piec około 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika, aby ciasto za bardzo nie opadło.

Owoce umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać i skropić sokiem z połowy cytryny. Umieścić na wierzchu serowych muffinek.

Z podanej proporcji wychodzi ok. 18 muffinek

Wartość odżywcza 1 muffiny (ok. 90 g):

Wartość energetyczna: 97,7 kcal

Węglowodany: 8,6 g

Tłuszcz: 1,7 g

Białko: 12 g

Błonnik: 0,3 g



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *