zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Sałatka z czerwoną fasolą i indykiem

Sałatka z czerwoną fasolą i indykiem
ONZ oficjalnie ogłosił rok 2016 jako rok roślin strączkowych. Te cenne wysokobiałkowe warzywa powinny pojawiać się na naszych talerzach każdego dnia, dlatego też pierwszy noworoczny przepis to sałatka z dodatkiem czerwonej fasoli. Sałatka ta jest smaczna oraz niezwykle pożywna. Świetna alternatywa kolacji czy lunch’u.
 
Składniki:
 
Fasola czerwona 200 g ( ugotowanej)
Filet z indyka 2 sztuki
Szpinak świeży 100 g
Kukurydza konserwowa 400 g ( 1 puszka)
Jogurt naturalny gęsty 5 łyżek
Ząbek czosnku 1 średnia sztuka
Oregano, sól, pieprz
 
Wykonanie: 
 
Filet z indyka umyć, pokroić w kostkę. Przyprawić oregano, solą i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Gotować na parze, po czym odstawić do wystygnięcia. Fasolę czerwoną moczyć kilka godzin w wodzie, po czym gotować na półtwardo. Odstawić do wystygnięcia. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Świeży szpinak przepłukać zimna wodą, po czym pozostawić na sitku do odsączenia.
Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
 
Porcja dla 4 osób
Czas wykonania ok 1,5 godziny ( bez moczenia fasoli)
Propozycja podania: z pełnoziarnistym pieczywem
 
Wartość odżywcza w porcji sałatki ( ok. 300 g):
Wartość energetyczna: 311,1 kcal
Białko: 30,7 g
Tłuszcz: 3,1 g
Węglowodany ogółem: 50,5 g
Błonnik: 9,2 g


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *