zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Piernik z pomidorów

Piernik z pomidorów

Piernik z  pomidorów…. czy to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak! Gdy pierwszy raz zrobiłam ten piernik, zawiozłam go do rodziców, którzy są smakoszami słodkości. Pytając się co wyczuwają, odpowiedzieli, że nie wiedzą o co mi chodzi. W końcu pienik jak piernik:) Statystyki wciąż pokazują, że jemy za mało warzyw. Może czas aby w końcu to zmienić i zacząć przemycać warzywa chociażby w formie słodkich deserów?

Dzięki obecności pomidorów, piernik jest bogatym źródłem potasu, o którego istotnej roli w organizmie znajdziesz tutaj. Ponadto ciasto dostarcza witaminy E, niacyny, magnezu, fosforu oraz błonnika.

Piernik z pomidorów to nie tylko zdrowa alternatywa świątecznych wypieków. Świetnie sprawdzi się również na co dzień.

Piernik z pomidorów

Składniki:

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki ksylitolu
  • 2 szklanki maki owsianej
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Pół słoika powidła śliwkowego

Wykonanie:

  • Pomidory, banan, olej i ksylitol zmiksować przy użyciu blendera na gładką masę.
  • Do masy dodać pozostałe składniki, oprócz powidła i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • Keksówkę o wymiarach 27-33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wypełnić ciastem.
  • Piec w nagrzanym piekarniku ok 50 minut.
  • Ciasto po ostygnięciu przełożyć powidłem śliwkowym.

Porcja dla 7 osób

Wartość odżywcza w porcji 150 g:

Wartość energetyczna: 392,4 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcz: 19,8 g
Węglowodany: 63,4 g
Błonnik: 3,6 g

IG: 50

WW: 6,0

WBT: 2,1

 



2 thoughts on “Piernik z pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *