Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

Przechodząc na zdrową dietę najtrudniej odrzuca się słodycze, nieprawdaż? Nic dziwnego, skoro rodzimy się z preferencją właśnie do tego smaku. Nie martw się są zdrowsze alternatywy deserów. Jednym z nich jest pudding chia z mlekiem kokosowym. Na pewno słyszałeś już o nasionach chia, ponieważ w ostatnim czasie są coraz bardziej popularne i występują powszechnie w hipermarketach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś warto po nie sięgnąć, w celu urozmaicenia diety i poznawania nowych smaków. Czym są nasiona chia i dlaczego warto je jeść?

Nasiona chia to inaczej nasiona szałwii hiszpańskiej. Choć w Polsce znane są od niedawna to musisz wiedzieć, że Aztecy i Majowie spożywają je od wieków. Stosowane nie tylko w celu zaspokojenia głodu, ale również w celach medycznych jako skuteczny środek w  leczeniu schorzeń oczu, infekcji oraz chorób układu oddechowego. Rosną na terenie centralnej i południowej części Meksyku oraz Gwatemalii.

Nasiona chia wartości odżywcze

Nasiona chia zaliczane są do tzw. Superfoods, gdyż charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. W nasionach chia znajduje się:

  • Tłuszcz ( 25-35%), składający się w większości z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na szczególną uwagę zasługuje zawartość kwasu Alfa-linolowego, który należy do rodziny kwasów omega-3, stanowiący aż  60-70 % wszystkich kwasów tłuszczowych.
  • Przeciwutleniacze i substancje aktywne, tj. tokoferole, kwas cynamonowy, rozmarynowy, kofeinowy chlorogenowy, kwercetynę, mirycetynę i kamferol
  • Białko o wysokiej jakości odżywczej ( 15-26%)
  • Błonnik pokarmowy w ilości 26,5 g, z przewagą frakcji rozpuszczalnej w wodzie
  • Składniki mineralne jak potas, wapń, fosfor, miedź, cynk, żelazo i magnez
  • Witaminy z grupy B

 

Nasiona chia właściwości odżywcze

Warto jeść nasiona Chia ponieważ:

    • korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy
    • obniżają stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi
    • obniżają ciśnienie krwi
    • działają profilaktycznie wobec chorób  nowotworowych
    • zmniejszają stres oksydacyjny, przyczyniający się do wielu chorób na tle zapalnym
    • zmniejszają poziom glukozy we krwi,
    • nie zawierają glutenu dlatego mogą być spożywane przez osoby cierpiące na celiakię i nietolerancję glutenu
    • wspomagają układ odpornościowy
    • poprawiają wydolność organizmu
    • wpływają na regenerację wątroby
    • ze względu na wysoką zawartość błonnika, spożycie nasion chia może wspierać procesy odchudzania. Jednak nie ma to jak na razie poparcia w badaniach naukowych. Pewne jest, że w przewodzie pokarmowym pęcznieją dając szybie uczucie sytości.

 

UWAGA! Nasiona chia otoczone są twardą, celulozową łupiną, której organizm nie jest w stanie strawić. Aby przyswoić z nich jakieś wartości odżywcze należy je zalać wodą w celu ich napęcznienia lub zmielić bezpośrednio przed spożyciem.

 

Nasiona Chia w kuchni

Nasiona chia świetnie pasuję jako dodatek do koktajli cz sałatek ( wersja zmielona). Dzięki swoich właściwościom żelującym doskonale nadają się do zagęszczania potraw oraz przygotowywania pysznych puddingów.

Pudding Chia z mlekiem kokosowym

nasiona chia

Składniki:

  • 40 g nasion chia
  • puszka mleka kokosowego
  • łyżka miodu
  • ulubione owoce

Wykonanie: Nasiona chia dokładnie wymieszać z mlekiem kokosowym i miodem. Przelać do szklanek i odstawić na noc do lodówki. Udekorować ulubionymi owocami.

Porcja dla 2 osób

Wartość odżywcza w porcji (nie uwzględniając owoców):

Wartość energetyczna: 344,6 kcal
Białko:5,2 g
Tłuszcz: 27,2 g
Węglowodany: 28,5 g
Błonnik: 13,9 g

Bibliografia:
Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Warszawa 2016
Wiśniewska K., Nasiona Chia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Współczesna Dietetyka, 14/2017

 


Related Posts

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w […]

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Awokado to owoc powszechnie dostępny w dużych hipermarketach, jak również małych osiedlowych warzywniakach. Początkowo trudno było mi się do niego przekonać, ze względu na ( według mnie ) mdły smak i zapach. Gdy zaczęłam poszerzać wiedzę na jego temat, wiedziałam, że muszę go polubić. I […]