Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego powinien być wartościowy. Czekoladowy omlet z fasoli czerwonej to sposób na zdrowe, pyszne i pożywne śniadanie, dostarczające pełnowartościowego białka. Jest to idealny pomysł na kolejne białkowo-tłuszczowe, wegetariańskie śniadanie. Jeśli jesteś wzrokowcem i lubisz duże objętościowo posiłki, to ten omlet jest dla Ciebie. Mimo sporej wielkości, dostarcza nie dużej ilości kalorii, ale za to wiele ważnych składników do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Za tym niepozornym placuszkiem kryją się spore ilości wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu, witaminy B1, B2, niacyny, B12 i A.
Fasola czerwona należy do nasion roślin strączkowych, charakteryzujących się sporą zawartością wartościowego białka roślinnego, istotnego przede wszystkim w diecie wegetarian i wegan. Fasola stanowi bogate źródło witamin z grupy B oraz składników mineralnych jak wapń, potas, fosfor i żelazo. Rozmawiając z wieloma osobami, wnioskuje, że bardzo mały procent z nas sięga po nasiona roślin strączkowych, co jest błędem. Argumentem jest długi okres moczenia, a następnie gotowania oraz po prostu brak pomysłu na ich wykorzystanie. Przemysł spożywczy jednak już od kilku lat wychodzi nam na przeciw, dostarczając gotowych do spożycia nasion roślin strączkowych w puszce.
Kakao należy do wyrobów cukierniczych. Pozyskiwany z owoców kakaowca, otrzymywany poprzez rozdrobnienie półproduktu- kuchu kakaowego. Na rynku pod nazwą kakao, kupujemy jego nisko tłuszczową formę, w której tłuszcz stanowi 8-15 %. Kakao charakteryzuje się wysoką zawartością antyoksydantów oraz magnezu. Za sprawą obecności w jego składzie kwasów fenolowych ( antyoksydantów) wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, działając przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie. Wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
Czekoladowy omlet z fasoli
Składniki:
- 120 g czerwonej fasoli z puszki ( pół puszki fasoli po odsączeniu)
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu lub innego słodzika ( Ja w ogóle nie słodziłam, słodkość uzyskałam polewając gotowy omlet syropem daktylowym)
Wykonanie:
- Fasolę odsączyć z zalewy.
- Wszystkie składniki zmiksować przy użyciu blendera i smażyć na patelni bez tłuszczu lub na oleju kokosowym lub maśle klarowanym.
Porcja dla jednej osoby
Propozycja podania: polany syropem daktylowym lub klonowym, posypany zmielonym siemieniem lnianym, z dodatkiem owoców jagodowych.
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość kaloryczna: 322 kcal
Białko: 25 g
Węglowodany ogółem: 23 g
Tłuszcz: 15 g
Błonnik: 6 g