Przepis na ten pyszny makaron z krewetkami otrzymałam od uroczej mistrzyni kuchni Francuskiej. Jest to posiłek kuchni śródziemnomorskiej. Lekki, a zarazem syty i przepyszny! Krewetki, szczególnie w wersji mrożonej, są już łatwo dostępne w naszych sklepach. Proste do zrobienia, gdyż w większości są to krewetki obrobione, gotowe do wrzucenia na patelnie.
Makaron z krewetkami stanowi świetną propozycje na romantyczną kolację we dwoje, ale również na miły wieczór z przyjaciółmi. Dostarcza wielu cennych składników tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, witamina A, E oraz witamin z grupy B.
Makaron z krewetkami
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 28 sztuk mrożonych krewetek
- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 średni ząbek czosnku
- 3 duże pomidory bez skórki
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Na maśle zeszklić cebulę, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodać rozmrożone krewetki i smażyć, aż się zarumienią. Przyprawić solą i pieprzem.
- Następnie na patelnie wrzucić pomidory. Dusić, aż powstanie sos.
- Na koniec dodać wino.
- Podawać z makaronem. Całość posypać natką pietruszki.
Porcja (ok. 400 g) dla 5 osób
Czas wykonania: ok. 40 minut
Wartość odżywcza w porcji:
Wartość kaloryczna: 373 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 45 g
Błonnik: 3 g
Klasysznie, zdrowo, pysznie 🙂
🙂