Lubisz ciasto do kawy ale nie możesz sobie na nie pozwolić z powodu diety? Nieprawda, moja siostra ostatnio przygotowała ciasto, które jest mało kaloryczne i każdy, nawet ten o większej tuszy, może sobie pozwolić. Ciasto nie zawiera celowo dodawanego białego cukru. Lekką słodycz nadają mu jedynie owoce.
Składniki:
Jajka 6 sztuk
Mąka orkiszowa pełnoziarnista 6 łyżek
Kakao 2 łyżki
Cynamon
Dowolne owoce ( w okresie letnim najlepiej sezonowe)
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, kakao, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wylać do formy. Nałożyć na wierzch ulubione owoce (u mnie 1 średnie jabłko i garść ostrężnic), ewentualnie posypać cynamonem i piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, kakao, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wylać do formy. Nałożyć na wierzch ulubione owoce (u mnie 1 średnie jabłko i garść ostrężnic), ewentualnie posypać cynamonem i piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Czas wykonania: 40-50 minut
Porcja: kawałek o wymiarach 6×6 cm
Wartość odżywcza w 1 porcji ( kawałek 6×6 cm):
Wartość energetyczna: 35,2 kcal
Białko: 2,1 g
Węglowodany: 3,7 g
Tłuszcz: 1,6 g
Błonnik:0,6 g
Świetnie wygląda to ciacho 🙂