zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna
Jedną z modyfikacji racjonalnego żywienia ( diety podstawowej) jest dieta lekkostrawna, w której wyklucza się produkty ciężkostrawne, podrażniające przewód pokarmowy, jednocześnie pokrywając zapotrzebowanie na energie i składniki odżywcze. Jest podstawą m.in diety ubogoenergetycznej.

 
Stosowana jest u osób cierpiących na choroby układu pokarmowego, choroby przebiegające z gorączką, u osób starszych, długo leżących, po zabiegach chirurgicznych.
 
Ograniczeniu ulegają tutaj produkty i potrawy smażone, tłuste, pieczone w tradycyjny sposób, długo zalegające w żołądku, ostro przyprawione, wzdymające,z dużą ilością błonnika.
Błonnik spożywać należy w ilości nie większej niż 25 g. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, poprzez drażnienie ścian jelita, dlatego też ogranicza się jego ilość w diecie lekkostrawnej. Jednakże nie wyklucza się go całkowicie ponieważ ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu ( więcej tutaj). Włókno pokarmowe ogranicza się poprzez spożywanie dojrzałych owoców, delikatnych młodych warzyw, gotowanych, przecieranych, obieranych warzyw i owoców oraz stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych.
Posiłki należy spożywać 4-5 razy dziennie, w postaci małych porcji, dokładnie przeżuwając, regularnie, w określonych odstępach czasu, nie dłuższych niż 3 godziny. Śniadanie należy jeść  do pół godziny po wstaniu, a kolacje 2-3 godziny przed snem.
 
Dzienna racja pokarmowa powinna dostarczać:
 
12-15 % z białek
25-30 % z tłuszczy
55-60 % z węglowodanów
 
 
Zaleca się spożywanie potraw świeżych, nie przechowywanych w lodówce, gdyż istnieje możliwość zakażenia bakteryjnego takiej potrawy. Dozwolone są wyłącznie potrawy gotowane na wodzie, parze, pieczone i duszone, bez wcześniejszego odsmażania, pieczone w pergaminie, foli przezroczystej, na ruszcie.
 
Do zaprawiania zup, sosów nie można stosować zasmażek.Zupy i sosy zaprawiać należy mlekiem i mąką lub śmietanką i mąką. Warzywa gotować na parze lub wodzie. W diecie lekkostrawnej najczęściej spożywa się dania dobrze rozdrobnione, przecierane.
Posiłki, jak w każdej diecie, powinny być smaczne, dobrze przyprawione, odpowiednio zestawione.
Produkty i potrawy zalecane oraz zalecane w umiarkowanych ilościach:
 
1. Napoje: słaba herbata, herbata owocowa, ziołowa, z mlekiem, mleko max. 2% tłuszczu, kawa zbożowa z mlekiem, kefir, serwatka, maślanka, jogurty nisko tłuszczowe, soki owocowe, warzywne, wody niegazowane, słaba kawa naturalna z dodatkiem mleka, mleko pełnotłuste, jogurt pełnotłusty
2. Pieczywo: chleb graham, pszenny, bułki, pieczywo cukiernicze, chleb graham, chrupki pszenne, pieczywo cukiernicze, razowe z dodatkiem soi i słonecznika
3. Dodatki do pieczywa: masło, mięso gotowane, chudy twaróg, chude wędliny, szynka, serek homogenizowany, tłusty twaróg, jaja, margaryna, parówki cielęce, ser podpuszczkowy z małą zawartością tłuszczu, ryby wędzone
4.Zupy: rosół jarski, krupnik, zupa  jarzynowa, warzywna, ziemniaczana, owocowa, zaprawiane zawiesinami z mleka i maki; sosy łagodne tj. pomidorowy, koperkowy, owocowy, cytrynowy, z dodatkiem słodkiej  śmietanki, zupa kalafiorowa, pieczarkowa, z kwaszonych ogórków, zaprawianę śmietaną i mąką, żółtkiem
5. Dodatki do zup: kasza jęczmienna, manna, ryż, bułka, makaron nitki, lane ciasto, grzanki, kluski biszkopotowe, groszek ptysiowy, kluski francuskie
6. Mięso, drób, ryby: chude gatunki mięs jak młoda wołowina, chuda cielęcina, kurczak, indyk, królik; chude gatunki ryb jak. dorsz, karp, pstrąg strumieniowy, morszczuk, sola, sandacz, szczupak, lin, okoń, mintaj, karmazyn,  wołowina, chuda wieprzowina, kura, dziczyzna, ryby morskie jak śledź, makrela, sardynka, ryby słodkowodne jak leszcz
7. Potrawy bezmięsne i półmięsne: budynie z warzyw, kasz, makaronu, mięsa, leniwe pierogi, risotto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, zapiekanki z warzyw i mięsa, kasz, kluski ziemniaczane, makaron z mięsem
8. Tłuszcze: stosowane na surowo: olej lniany, sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, margaryny (utwardzone metodą estryfikacji), śmietana
9. Warzywa: młode: marchew, dynia, kabaczki, pomidory bez skórki, patisony, pietruszka, seler, potrawy warzywne, gotowane, przetarte, podprawiane zawiesinami, surowe soki, kalafior, szpinak, rabarbar, brokuły, groszek, fasolka szparagowa, sałata zielona, bardzo drobno starte surówki
10. Ziemniaki: gotowane, pieczone
11. Owoce: dojrzałe: jagodowe i winogrona bez pestek, cytrusowe, brzoskwinie, banany, jabłka, morele, jabłka gotowane, pieczone, dzikiej róży, śliwki suszone, świeże, wiśnie, kiwi, melon, przetarte, namoczone
12. Desery: budynie, kisiele, galaretki mleczne i  owocowe, soki owocowe, musy, kompoty, suflety, bezy, ciasta z małą ilością tłuszczu i jajek, kremy
13. Przyprawy: łagodne jak melisa, rzeżucha, zielony koper, sok z cytryny, pietruszka, kwasek cytrynowy, sól, ocet winny, pieprz ziołowy, “jarzynka”, “vegeta”, słodka papryka, bazylia, estragon, kminek, tymianek
 
* produkty zalecane
* produkty zalecane w umiarkowanych ilościach
 
 


2 thoughts on “Dieta lekkostrawna”

  • Dietę warto uzupełnić suplementacją. Ja stosowałam Nutramil. Może on zastępować jeden posiłek i to dobrze skomponowany. Zawiera on łatwo przyswajalne białko i 27 witamin i minerałów. Nie zawiera również błonnika co jest dobre, ponieważ nie trzeba uważać na resztę składników w diecie, którą stosujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *