zdrowe odżywianie jest łatwiejsze niż myślisz

Chleb z nasion

Chleb z nasion

Tego smakowitego i niezwykle ciekawego chlebka nie wymyśliłam sama. Zainspirował mnie przepis jadłonomi. Autorka nazwała go “chlebem zmieniającym życie” i tym mnie przekonała 🙂 Jednak nie mając wszystkich składników zdecydowałam, że przepis zmodyfikuje na swój własny sposób. I tak właśnie powstał chleb z nasion w wersji Angie.

Chleb zachwyca przede wszystkim swą odmiennością oraz bogatym składem. Jest bez mąki! Składa się jedynie z płatków, siemienia lnianego i pestek dyni. Dzięki temu jest bogaty w takie składniki jak magnez, żelazo, potas, fosfor, witamina B3 oraz przeciwutleniacze -beta-karoten (prowitamina A) i witamina E.

Wypróbuj go koniecznie, a zobaczysz, ze się w nim zakochasz! Łatwy w przygotowaniu, pyszny i zdrowy 🙂

Chleb z nasion

Składniki:

  • 1 szklanka pestek dyni
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego w całości
  • 10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 5 łyżek płatków ryżowych
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • łyżka miodu
  • 1,5 szklanki letniej wody

Wykonanie:

  1. Składniki suche wymieszać.
  2. W wodzie rozpuścić sól, olej i miód. Dodać do składników suchych i dokładnie wymieszać.
  3. Masę umieścić w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia i wysmarowanej tłuszczem. Odstawić do całkowitego wchłonięcia wody.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut.
  5. Zjeść po ostygnięciu.

Wartość odżywcza w 1 kromce (ok. 60 g):

Wartość energetyczna: 202,1 kcal
Białko: 5,5 g
Tłuszcz: 15,2 g
Węglowodany ogółem: 13,3 g
Błonnik: 1,3 g

 



2 thoughts on “Chleb z nasion”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *